FOTO: V Murskem Središću obeležili 30. let ustavitve tankov v središču mesta, ki so bili namenjeni v Lendavo

Tako kot vsako leto, so tudi letos v Murskem Središću obeležili dan, ko se je civilno prebivalstvo zoperstavilo agresorski vojski JNA in sicer na način, da je z živim zidom preprečilo odhod tankovske kolone proti Lendavi. Dogodek je bil tokrat še toliko bolj pomemben, saj od tega dogodka letos mineva okroglih 30 let.
Pred 30 leti se je v Murskem Središću zgodilo nekaj, o čemer je govorila vsa Evropa, če ne celo večina sveta in nekaj, kar bi se lahko končalo izjemno krvavo. Tega dne so občani Murskega Središća s svojimi telesi ustavili tankovsko kolono JLA, ki je bila odločena priti v Lendavo in za tem zasesti takratni mednarodni mejni prehod v Dolgi vasi in se odpraviti naprej po državi. Zagotovo pa to ne bi bila edina kolona, ki bi se po tej poti odpravila proti Sloveniji. Kolono so ustavili prebivalci s svojimi telesi, vsako leto pa dogodek čez mejo obeležijo s programom. Tako je bilo tudi tokrat.

Na letošnji prireditvi v Murskem Središću so bili prisotni odposlanik podpredsednika Vlade Republike Hrvaške in ministra hrvaških vojnih veteranov Marko Ratković, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan mesta Mursko Središće Dražen Srpak, predsednik mestnega sveta mesta Mursko Središće Miljenko Cmrečak, župan Občine Lendava Janez Magyar, predstavnik Policijske postaje Mursko Središće Branko Gregorinčić, duhovnik Marijan Horvat, nekdanji podpredsednik Sabora in saborski zastopnik Baltazar Jalšovec, načelniki sosednjih občin, predstavniki mestnih in javnih ustanov, mestni svetniki, predstavniki mestnih odborov in predstavniki društev. Prisostvovali so še predstavniki društva Udruge veterana 7. gardijske brigade Pume, UDVDR Mursko Središće, UDVDR Međimurske županije, HDVIDRA, Zrinska garda, Rudarski zbor, Društvo žena Mursko Središće in Mažoretke Mursko Središće.

U svojem govoru je Baltazar Jalšovec, kot pričevalec teh dogodkov spomnil na vse politične vrzeli tistega časa, ki so bile prisotne tudi v omenjeni kompleksni situaciji in želje so seveda bile, da se vse zaključi brez žrtev. Pričevalec takratnih dogodkov pa je bil tudi zdajšnji župan mesta Mursko Središće, Dražen Srpak, takrat zaposlen v Nafti Lendava. Ta je spomnil, da je tistega dne bilo prav tako vroče kot v teh dneh v Mursko Središće pa so prihajale informacije o prihodu JNA. “V ljudeh vrelo vse do trenutka, ko so se odločili stopiti pred oklepnike. Okrog 500 ljudi je takrat dalo vedeti, da oklepniki ne bodo šli čez in tako je tudi bilo. Že kmalu pa se bo vse vrnilo v stanje kot nekoč, ko bomo s prihodom v Schengen vnovič odprli meje.” Župan Občine Lendava Janez Magyar se je zahvalil za vse storjeno in poudaril, da s tem dejanjem niso le ubranili naš kraj, temveč tudi svoj kraj. “Dokazali ste, da je kri močnejša od železa. V tistih letih so nastajale majhne države, a veliki narodi,” je dejal. “Ti dogodki so naša zgodovina, ki smo jo dolžni čuvati in prenašati naslednjim rodovom. So na površini majhne države, a globoko v ljudeh,” pa je dejal župan Međimurske županije Matija Posavec. Svoje je dodal tudi odposlanik podpredsednika Vlade Republike Hrvaške in ministra hrvaških vojnih veteranov Marko Ratković. Slednji je dejal, da Mursko Središće v vojni ni bilo prizadeto, a je pogum ljudi, ki so se postavili pred oklepnike bila velika motivacija njemu samemu in posebnim policijskim enotam, ki so takrat tvorile hrbtenico obrambe Hrvaške.

Spomnimo: Tankovska kolona JLA iz vojašnice v Varaždinu krenila proti Sloveniji, po cesti čez obmejne kraje na sosednjem Hrvaškem, kjer bi Hrvaško zapustila v Murskem Središču in v novo državo Slovenijo vstopila na mostu čez reko Muro v Petišovcih. Nepričakovano je močna oklepna enota naletela na odpor občanov Murskega Središća, ki so s svojimi telesi oklepnim vozilom zaprli pot čez takratno ulico Josipa Broza, ki je sicer danes z novim imenom še vedno glavna povezovalna cesta čez kraje do Čakovca. Prebivalci Murskega Središća so takrat torej ustvarili živi zid, ter tako nekaj ur preprečevali da bi se tankovska kolona pomaknila proti Lendavi, slovenska stran pa je na most čez reko Muro namestila več cistern polnih z gorivom, ter pod nje položila mine, v primeru, da bi vojska JLA v Murskem Središću uspešno omenjeni živi zid tudi prebila.