FOTO: V Mostju naposled le pričeli s sanacijo strehe, zaradi puščanja katere je strop bil že več let smrtno nevaren

Več desetletno zanemarjanje vaških domov na območju občine Lendava je večino teh pripeljalo do katastrofalnega stanja. En izmed najslabših vaških domov v občini je vaški dom v Mostju, katerega strop je najbrž tudi en izmed najnevarnejših na območju pokrajine ob Muri. En izmed delavcev je pred samim začetkom sanacije strehe, ob pregledu situacije, kar padel čezenj. Zadržala ga je omara.
Vaški domovi zadnjih nekaj let kažejo sliko več desetletnega zanemarjanja. Za to seveda ni kriva zgolj prejšnja občinska oblast, temveč tudi dejstvo, da je nekaj vaških domov na območju naše občine v lasti cerkve. Situacija je dobesedno alarmantna v Mostju. Strop tamkajšnjega vaškega doma je smrtno nevaren, saj se je povesil, večletno zamakanje pa je pustilo posledice na stropu v izvedbi “čakatur.” To je prvi občutil en izmed delavcev, ko je ta pred sanacijo ostrešja želel preveriti stanje. Sicer pohodni strop se je pod njegovo težo vdrl in da delavec ni padel slabe tri metre globoko, je bila zaslužna omara, na katero je med padanjem stopil.

Prostore vaškega doma nam je razkazal predsednik KS Mostje-Banuta, Dejan Žižek, ki sanacijo strehe budno spremlja. Po njegovih besedah bo poleg vseh strešnikov potrebno zamenjati tudi nekaj tramov, ki so zaradi večletnega zamakanja praktično razpadli. “Samo predstavljamo si lahko, kaj bi se zgodilo, če bi na streho padla recimo večja količina mokrega snega,” se sprašuje. Po načrtih bo strop potrebno podpreti s prečnimi kovinskimi ali lesenimi nosilci, tako, da se bo strop zravnalo in utrdilo. Da je strop nevarno izbočen je najbolj vidno nad odrom. Tukaj se sanacija seveda ne bo končala, saj bo potrebno zamenjati okna in tudi vrata.

Novo vodstvo občine je sicer med svoje prioritetne naloge postavilo tudi nujna sanacijska dela na vseh vaških domovih v občini. Novoizvoljeni predsedniki krajevnih skupnosti so na Občino, po prošnji župana Magyarja posredovali popis nujnih vzdrževalnih del, ki se denimo v Mostju in Gornjem Lakošu že izvajajo. Med drugim na relaciji Občina Lendava – cerkev že potekajo razgovori, kako in kdaj vaške domove v cerkveni lasti prenesti na krajevne skupnosti ali Občino, saj bo le tako lahko prišlo do popolne sanacije objektov. V Mostju bo sicer poleg vaškega doma potrebno poskrbeti še za gasilski dom, saj je nedavno dobljeno gasilsko vozilo garažirano pri enem izmed članov društva, saj v matičnem objektu prostora ni.