FOTO: V Lendavski knjižnici predstavili roman Štefana Kardoša z naslovom Vse moje Amerike

V Lendavski knjižnici je bil predstavljen roman Štefana Kardoša, z naslovom Vse moje Amerike. Gre za družinski roman, ki ga je pisatelj Kardoš posvetil prekmurskim emigrantom v Ameriko. Gost večera je bil Štefan Celec z odlomki iz dokumentarnega filma Slovenci v Bethlehemu, pogovor z obema avtorjema pa je vodil Orlando Uršič, urednik Založbe Litera
Na svoj račun so tokrat prišli bralci, ki jih privlačijo Kardoševe raznovrstne pisateljske strategije, prepletanje različnih žanrov, pomenska večplastnost in široka jezikovna paleta. Roman Vse moje Amerike je družinski roman, ki ga je pisatelj posvetil prekmurskim emigrantom v Ameriko. V njem se na ozadju vojn in migracij prepletejo usode prebivalcev treh zaselkov goričke vasi Križevci od konca 1. svetovne vojne do prvih let po 2. svetovni vojni, s teh poti pa vodijo v današnji čas steze spomina, ki ga skušajo njihovi potomci zavarovati pred pozabo.

Izseljenstvo je množično zaznamovalo vse slovenske regije, med njimi Prekmurje, ki je po prvi svetovni vojni skorajda dobilo status nikogaršnje zemlje. Negotovost, strah, revščina in lakota so gnali ljudi k zbiranju denarja in papirjev, potrebnih za dolgo pot. Slovenski priseljenci so v Ameriko vstopali na Ellis Islandu, tam so jih temeljito pregledali in zaslišali. Večinoma so se zaposlili v industriji. Zgodbo bratrancev v romanu Vse moje Amerike spremlja vsevedni pripovedovalec.

V ospredju pripovednega dogajanja sta ded Šandor Novak iz Dola, zaselka vasi Križevci na Goričkem, ki se je pridružil prekmurskim izseljencem v Ameriki, ter njegov vnuk, oseba K. Ta Dol dojema kot zaprto, konzervativno in z gostimi nitmi socialnega in religioznega tradicionalizma prepleteno okolje, iz katerega beži že kot otrok, denimo na počitnice na morje. Takšne “izhode” doživlja kot male Amerike, je v spremni besedi zapisal Franci Just. Daljši pobegi mu uspejo v srednji šoli, “Amerika” je študij v Ljubljani. Po smrti deda se odloči, da mu bo posvetil roman, kar pa se izkaže za ne tako enostavno opravilo.

FOTO: Knjižnica Lendava