FOTO: V Lendavi se je mudil minister za infrastrukturo

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je včeraj po seji sveta pomurske razvojne regije obiskal tudi Lendavo. Župan Občine Lendave Janez Magyar je ministra najprej sprejel na razglednem stoplu Vinarium v Lendavskih goricah, v mestni hiši pa ga je seznanil z načrtovanimi projekti in izzivi Občine.
Župan je ministru in njegovim sodelavcem predstavil načrte glede širitve turistične ponudbe okrog najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji. Glavna tema pogovorov z ministrom pa je bila izkoriščanje geotermalnih potencialov v našem okolju in možnosti za gradnjo geotermalne elektrarne.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na seji sveta pomurske razvojne regije skupaj s sodelavci odgovarjal pomurskim županom o infrastrukturnih projektih in povedal, da se vlada zaveda pomena skladnega regionalnega razvoja in decentralizacije, ter da obojega ni, če ne bomo vlagali v primarno infrastrukturo. Zato je napovedal podporo projektom v Pomurju. Minister je med drugim povedal, da vlada razmišlja tudi o oživitvi projekta gradnje železniške proge-Beltinci-Lendava-Redics, ki bi se izvajal hkrati z vzpostavitvijo logističnega terminala Luke Koper v beltinski občini, saj Pomurje ne bo imelo veliko od drugega tira, če ne bo izkoriščen ta logistični potencial.

Občina Lendava je med vsemi pomurskimi občinami podala največ predlogov, kar 19 infrastrukturnih projektov. Po besedah ministra in njegovih sodelavcev bi lahko bila večina teh predlogov v prihodnjih letih tudi realizirana. Čeprav je prejšnja vlada izvedbo rekonstrukcije regionalne ceste Lendava-Pince prestavila v leto 2025, se bo ta sedaj pričela veliko prej. Do konca leta bi naj izbrali izvajalca del in z gradnjo pričeli že v začetku prihodnjega leta, najprej na odseku Čentiba-Pince in potem v drugi fazi gradnje še do Lendave. Država pa bo pristopila tudi k izgradnji treh manjkajočih mostov na kolesarski stezi Dolga vas-Mostje.

Pred tem v Veliki Polani

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je v Veliki Polani v družbi vodstva Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo sestal z župani pomurske regije. Delovni sestanek je sledil seji Sveta pomurske regije, ki združuje župane iz 27 občin v Pomurju.

Minister Vrtovec je ob robu sestanka poudaril pomembnost cestne, železniške, kolesarske in elektroenergetske infrastrukture za celotno Prekmurje in Prlekijo. “Dobra primarna infrastruktura je ključna za skladen regionalen razvoj. Na zadnji seji vlade smo na podlagi Interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji sprejeli seznam investicij, ki vključuje tudi številne projekte, ki bodo pomembno prispevali k razvoju Pomurja, kot so denimo obvoznica Murska Sobota – vzhod, prenosni plinovod Pince – Kidričevo in daljnovod Cirkovce – Pince. Pri tem je potrebno poudariti, da se bo seznam projektov še dopolnjeval,” je dejal minister Jernej Vrtovec.

Tekst: Občina Lendava/Lendava.si