FOTO: V Gaberju organizirali Dan zdravja

Vsako leto v začetku aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, zato je v Gaberju tamkajšnja krajevna skupnost v sodelovanju s TD Gaberje in Rdečim križem, minulo nedeljo v Vaškem domu organizirala brezplačno delavnico o temeljnih postopkih oživljanja, uporabi avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED) in zdravem življenjskem slogu.
“V Sloveniji vsako leto zaradi nenadnega srčnega zastoja umre približno 5 bolnikov dnevno. Delež preživelih po nenadnem srčnem zastoju je odvisen predvsem od takojšnjega ukrepanja in zgodnje defibrilacije. AED oz. avtomatski zunanji defibrilator je prenosna naprava, ki lahko s pomočjo električnega sunka znova zažene srce nekoga, ki je doživel srčni zastoj. Zakaj je tako pomemben? Ker je ključen del oživljanja, ki ga lahko izvedemo tudi laiki. Možnosti za preživetje so kar štirikrat večje, če se z oživljanjem začne takoj.

Tovrsten defibrilator je nameščen tudi ob vhodu v Vaški dom v Gaberju, kjer je dostopen 24 ur na dan. a svoje zdravje lahko veliko naredimo tudi z ustrezno prehrano, ki naj bo pestra in uravnotežena. Uživajmo čim manj predelanih živil in se trudimo hrano pripravljati sami. Udeleženci delavnice so se tako preizkusili tudi v pripravi zdravih prigrizkov in poučili o tem katera živila izboljšujejo naravne obrambne mehanizme. Še posebej nas veseli, da so se vabilu k udeležbi odzvali tudi krajani sosednjih vasi,” je zapisala Helena Antolin Tibaut, predsednica KS.

FOTO: Tomaž Galič