FOTO: V Dobrovniku svečano odprli Hišo rokodelstev

Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Dobrovnik je včeraj dopoldan pripravila svečano otvoritev Hiše rokodelstev. Temeljni kamen za gradnjo so položili lanskega aprila.
Večletna prizadevanja sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik so se končno uresničila in ob pomoči Madžarske je ob panonski hiši Györgyja Dobronokija v Dobrovniku zrasla nova hiša rokodelstev, katero so včeraj tudi svečano odprli. Gradnjo je sicer financirala Madžarska, medtem ko je Slovenija poskrbela za ustrezne pogoje, da je objekt čimprej nared in da je bil čim prej predan svojemu namenu.

Pot do svečanega dogodka je bila dolga, zasluga pa gre tudi večletnim prizadevanjem sveta madžarske samoupravne narodne skupnosti in Kulturnega društva Petöfi Sandor Dobrovnik. Bistveno sta namreč prispevala k ohranjanju in razvoju rokodelstva v Dobrovniku, o čemer priča tudi vključevanje mladih v kulturni razvoj. Na področju rokodelstva se ponujajo velike priložnosti, predvsem z oživitvijo ljudske obrti in ljudskih mojstrov, saj imajo ljudje v Dobrovniku bogate izkušnje, veliko znanja in tradicije. Vendar pa so ob tem ugotavljali, da niso ustreznih prostorov za rokodelstvo niso imeli.

FOTO: David Solarič