FOTO: V Dobrovniku preglavice povzroča odlaganje smeti v naravo

Kljub dobro organiziranemu zbiranju in odvozu odpadkov ter zbirnemu centru, imajo v Dobrovniku precejšnje težave z odpadki, ki jih ljudje odvržejo v naravo, najpogosteje v gozdove. Na dejstvo, koliko smeti se nahaja v naravi, je pred dnevi opozoril tamkajšnji Zavod za okolje in turizem. Med čistilno akcijo so zbrali nekaj manj kot dvesto kilogramov smeti.
Veliko lokalnih skupnosti, med katere spada tudi Dobrovnik, se srečujejo s problematiko nedovoljenega odlaganja smeti v gozdovih in na splošno v naravi. Številni neosveščeni in neodgovorni obiskovalci gozdov smeti med hojo odmetavajo in tako smetijo gozd. Še večji problem so posamezniki, ki odpadke, namesto da bi jih oddali na ustreznem zbirnem mestu ali pooblaščenemu prevzemniku (npr. lokalnemu komunalnemu podjetju), te raje odpeljejo v gozd in jih odvržejo v jarke, pod cesto ali ob gozdnih vlakah.

S prav takšnimi težavami se srečujejo v Dobrovniku. Tamkajšnji Zavod za okolje in turizem je pred nekaj dnevi na svojem profilu na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook objavil fotografije zbiranja in odvoza odpadkov iz tamkajšnje narave ter gozdov. Gre za kosovni odpad, velika količina oblek pa tudi v vrečo zvezani zajčki, katere je nekdo odvrgel v zabojnik za tekstil, so Občini Dobrovnik sporočili iz podjetja Saubermacher Komunala d.o.o. in Murske Sobote. “Gre za zelo zelo žalostno in zaskrbljujoče dejanje. Kar je preveč, je preveč,” je dejal tamkajšnji župan Marjan Kardinar.

V Zavodu za okolje in turizem so seveda razočarani, da morajo venomer čistiti za drugimi, pa čeprav od zadnje čistilne akcije ni minilo veliko. Poleg tega so nad takšnimi dejanji razočarani tudi občani, saj takšna dejanja kazijo tamkajšnjo naravo, huduje se tudi župan Kardinar. Smetenje in odlaganje odpadkov, kamor ti ne sodijo, vpliva na kakovost življenja nas vseh, obremenjuje okolje in negativno vpliva na zdravje ljudi, ogroža živali, komunalnim delavcem in ostalim, ki vzdržujejo red in čistočo lokalnega okolja pa seveda povzroča dodatne obremenitve.