FOTO: V Dobrovniku gradijo Hišo rokodelstev

V Dobrovniku, tik ob etnološki hiši Györgya Dobronokija, nastaja Hiša rokodelstev. Ta naj bi po zdajšnjih predvidevanjih vrata odprta letošnjega septembra, gradbena dela pa so že v polnem teku.
Na dvorišču etnološke hiše Györgya Dobronokija v Dobrovniku, nastaja Hiša rokodelstev. Ta naj bi svoja vrata odprla letošnjega septembra, občina Dobrovnik pa je zadnjo primaknila šest tisoč evrov, od zaprošenih enajst. Tega objekta si Dobrovničani nadejajo že dvajset let, letos pa se jim bo, kot kaže, ta želja končno uresničila. In zakaj ravno hiša rokodelstev? Rokodelstvo je v zgodovino Dobrovnika močno vpeto.

V naselju so imeli nekoč kar pet krojačev, več čevljarjev, po nekaterih podatkih tudi dva kovača in še kaj bi se našlo. Poleg omenjenega so imeli po eno živilsko in tekstilno trgovino. Tudi takih, ki so se ukvarjali s pletenjem košar ni bilo malo, da o barvanju in okraševanju pirhov sploh ne govorimo. V omenjeni Hiši rokodelstev bodo sedaj te dejavnosti lahko brez težav obudili in zanamcem veliko lažje prikazali bogato rokodelsko zgodovino kraja.

Sicer pa je v Dobrovniku že sedaj moč prisostvovati raznim tovrstnim delavnicam, ki jih pripravljajo čez vse leto, najpogosteje pa ob posebnih priložnostih. Tukaj mislimo predvsem na delavnice iz ličja in slame, ter delavnice okraševanja pirhov in lončarstva. Lončarjev je bilo v kraju nekoč bojda čez 50.

Poleg Občine Dobrovnik, je za Hišo rokodelstev sredstva primaknila še Republika Madžarska in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. Skupni stroški znašajo okrog 180 tisoč evrov.

FOTO: David Solarič