FOTO: V čitalnici lendavske knjižnice predstavili slikanico Rija in Rus ter knjigo Prekmurski pisateljski prostori

V Lendavski knjižnici so tokrat v sklopu literarnega večera predstavili kar dve gradivi. Slikanico Rija in Rus ter knjigo Prekmurski pisateljski prostori.
Avtorica slikanice Rija in Rus je učenka Osnovne šole Bogojina Marinka Horvat, za ilustracije pa je poskrbela dijakinja Dvojezične srednje šole Lendava, Zala Kostric. Slikanica, ta govori o bakteriji in virusu, ki razsajata po telesih otrok, če si ti ne umivajo rok, je v prekmurskem narečju ter je prevedena v slovenski, hrvaški, madžarski in romski jezik. Za prevod so prav tako poskrbeli pri Dvojezični srednji šoli v Lendavi, slikanica pa je namenjena otrokom v starostnem obdobju od 5 do 10 let. Glavna junaka v zgodbi sta Rija in Rus, torej (bakte)-rija in (vi)-rus.

Knjiga Prekmurski pisateljski prostori je nadaljevanje in dopolnitev zamisli, ki se je leta 2013 izoblikovala v obsežni knjigi z naslovom Slovenska pisateljska pot. Ta vodnik predstavlja tudi tri prekmurske pisatelje: Miška Kranjca, Ferda Godino in Franka Bükviča. Če je pot razširjena črta, je prostor obokana pokrajina. V tem smislu je potrebno razumeti tudi naslov, saj so vse osebnosti, vsebovane v knjižici, pokojne in vsekakor vsaj v spominu lebdeče nad zahodnim delom Panonske nižine. Izraz prostor pa dopolnjuje tudi zamisel, da se z osebnostmi seznani tudi z obiskom njihovih rojstnih hiš, spomenikov, grobov, pomnikov ali spominskih plošč in ne samo z njihovimi umetninami.

V priročni knjižici so prekmurske osebnosti razvrščene po krajih, ki so ali z rojstvom ali s smrtjo ali kako drugače zaznamovali njihovo ustvarjanje. Kraji so nanizani po abecednem vrstnem redu od kraja Andrejci do kraja Vučja Gomila, pa je povsem enostavno izbrati ga ter se mu vsaj s seznanitvijo z osebnostmi približati, saj je vsaka izbrana oseba predstavljena s krajšim zapisom, ki vsebuje podatek o rojstvu in smrti, ponudi vsaj izbor njenih del in dejavnosti, kar je dopolnjeno s fotografijo kraja, hiše, pomnika, knjige ali česa podobnega. V knjižico so prišle osebnosti, ki so kakorkoli prispevale k plemenitenju slovenščine v teh krajih. Kot poudari Franci Just v uvodnih treh besedilih, je knjižica nekak začetek tako morebitne prekmurske pisateljske poti kot tudi naslednje razširjene in dopolnjene knjižne predstavitve, pa je seveda kot taka še nepopolna.

FOTO: Knjižnica Lendava