FOTO: V Bakovcih blagoslovili traktorje

Župnija Bakovci je na Slomškovo nedeljo, 24. septembra skupaj s kmetovalci pripravila peti blagoslov traktorjev in lastnikov traktorjev. Ta dan je bilo v Bakovcih pri Murski Soboti seveda zelo slovesno.
Letošnji blagoslov traktorjev in njihovih lastnikov se je odvil pred bakovsko osnovno šolo in je bil peti zapovrstjo. Po blagoslovu je sledila sveta maša v tamkajšnji cerkvi Sv. Ane, v čast blaženemu Antonu Martinu Slomšku, ki je tudi zaščitnik kmetovalcev oziroma kmečkega stanu. Pred sveto mašo se je v cerkvi odvil nastop pevskega zbora duhovne sekcije Anton Martin Slomšek – Kulturno prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba.

Pevke in pevce je na orglah spremljal znani hrvaški skladatelj in voditelj cerkvenih in posvetnih pevskih zborov, prof. Vinko Glasnović. Zbor je zapel tudi nekaj Slomškovih pesmi. K prazničnemu blagoslovu so kmetovalci pripeljali sedem skrbno očedenih traktorjev različnih moči in starosti. Prevladovali so seveda tisti iz domače župnije, ki je med drugim ena od najmočnejših kmetijskih vasi na levem bregu Mure, po en pa je bil pripeljan še iz sosednjih krajev Dokležovje in Veščice.

Župnik je ob blagoslovu poudaril skrb kmetov kot njihovih upravljavcev za obdelovanje zemlje in pridelovanje hrane. Pred molitvijo prošnje, Gospodove molitve in blagoslovitvene molitve je župnik Franc Zorec poudaril: “Lepo je biti kmetovalec in obdelovati zemljo ter spremljati, kako posejano raste. In zato, da bi obdelovali zemljo, potrebujete stroje. Bog daj, da bi pri tem doživljali izpolnitev  svojega poslanstva in da bi tisto, kar sejete in sadite tudi raslo.” Blagoslovu traktorjev je tudi letos sledilo družabno srečanje s pogostitvijo domačih dobrot, eden največjih prekmurskih kmetov, domačin Danilo Meolic, pa je tudi letos za vse traktoriste in obiskovalce odprl velik šampanjec.