FOTO: Uspešno leto za Hrvaškim kulturnim društvom Pomurje iz Lendave

Minulo soboto pozno popoldan se je v restavraciji hotela Lipa odvila redna letna skupščina Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave. Za društvom je eno izmed zelo uspešnih let, saj so člani društva aktivni v številnih sekcijah društva ter sodelujejo prav tako na številnih dogodkih doma in tudi onkraj naših meja.
Za Hrvaškim kulturnim društvom, ki šteje 180 rednih članov in še vsaj 300 simpatizerjev, je zelo uspešno leto. Ob tem, da društvo stoji zelo dobro finančno, prihodkov so namreč imeli okrog 104.000 evrov, odhodkov pa nekaj več kot 98.000 evrov, v letu 2017 so tako ustvarili slabih 5.500 evrov presežka prihodkov nad odhodki, stoji društvo dobro tudi organizacijsko. Društvo je bilo vključeno tudi v programu javnih del in je torej zaposlovalo, izvedlo pa je med drugim večji projekt, projekt Ustvarjam za zagon – KulturniK.

Društvo je sicer čez vse leto sodelovalo na številnih razstavah in prireditvah. Predvsem aktiven je društveni ansambel in folklorno društvo, novinarska sekcija pa več kot uspešno pripravlja društveno glasilo “Glas HKD Pomurje.” Društvo se je v letu 2017 udeležilo vseh večjih prireditev v občini Lendava in v samem mestu Lendava. Med drugim so redni gosti prireditev na sosednjem Hrvaškem. Pred njimi je tudi že nov projekt, saj želijo urediti prostore Hrvaškega kulturnega centra “Zrinski” in ureditev dvorišča. V ta namen so že odkupili prostore tik ob društvenih prostorih, na Glavni ulici.

Društvo ima za leto 2018 pripravljen zanimiv plan dela, katerega pa že uresničujejo od januarja. Največ dela je tudi letošnje leto planiranega za društveni ansambel in folklorno skupino, ponovili pa bodo tudi Međimurski sejem v Petišovcih.

Predsednik društva Đanino Kutnjak je za minulo leto, ki ga je ocenil kot odlično, izpostavil štiri dogodke in sicer Dan Hrvaške kulture, ko je pri razglednem stolpu Vinarium bil postavljeno veliko jajce, pirh, likovne razstave, te so lani bile štiri in Međimurski sejem v Petišovcih ter Hrvaški bal. Pohvalil je društveni folklorni ansambel, ki je imel petnajst nastopov, tamburaška sekcija pa jih je imela čez 20.

“Prostore našega društva, ki so nam pretesni, želimo razširiti. Uspeli smo si zagotoviti dodatne prostore, ki bi jih uredili v center “Zrinski” in se tako priključili kulturnemu dogajanju v našem mestu ter pripomogli pri kandidaturi za evropsko prestolnico kulture, leta 2025. Če se v ta program torej želimo vključiti, rabimo prostore. Te bomo skušali urediti do konca letošnjega leta, s tem pa bi tudi svoje aktivnosti izvajali lažje. Seveda bi prostore lahko uporabljala tudi druga kulturna društva. Radi bi uredili tudi meščansko dvorišče za zgradbo in ga obogatili s turistično ponudbo. Sedaj je naš sosed madžarsko konzularno predstavništvo in zakaj ne bi poizkusili?” je dejal Kutnjak o novem centru “Zrinski.”

Društvo si je med drugim zadalo nalogo, da bi letošnje leto v Lendavi posneli na Hrvaškem priljubljeno televizijsko oddajo, “Lijepom našom,” oziroma imenovano tudi “Mostovi kulture,” ko to snemajo izven Republike Hrvaške, ki se predvaja na prvem programu hrvaške televizije. Načrt predvideva, da bi oddajo posneli v lendavskem kulturnem domu enkrat v letošnji jeseni. Pogovori že potekajo, je dejal Kutnjak, cilj pa je promovirati Lendavo pri sosedih.

Kutnjak v pogovoru z nami izpostavi, da so največ kulturnega programa izvedli v Lendavi. “Mi smo Lendavčani in s svojimi aktivnostmi želimo bogatiti predvsem tukajšnji prostor. Na sosednjem Hrvaškem vedno predstavljamo Lendavo in tamkajšnje prebivalce v Lendavo tudi vabimo. To bomo počeli tudi v prihodnje.”

S Kutnjakom pa smo spregovorili nekaj besed tudi o aktualnih odnosih med Slovenijo in Hrvaško ter o težavah z arbitražo. “Gre za dva prijateljska naroda, ki lahko več kot odlično skupaj sodelujeta. Živimo v Lendavi, tukaj so mešani zakoni, mi smo in bomo most med odličnim sodelovanjem tukajšnje in tamkajšnje lokalne skupnosti ter med obema državama. Na lokalni politiki težav ne opažam, a kar se tiče državne politike, komaj čakamo da se to reši, seveda na zadovoljstvo ljudi iz obeh strani meje.”