FOTO: Tudi uradno odprli elektrificirano železniško progo Pragersko – Hodoš

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je ob današnjem odprtju modernizirane železniške proge Pragersko-Hodoš poudaril, da z njo dokazujemo, da smo moderna država, ki gleda v prihodnost in verjame, da bo otrokom in prihodnjim generacijam omogočila najmodernejše povezave in s tem razvoj.

“V prihodnost pa moramo zreti skupaj in z zaupanjem, saj bomo le tako krepili zaupanje, je izpostavil premier. Danes zaključen projekt modernizacije je dokaz, da znamo in zmoremo, če sodelujemo in se pretirano ne vračamo v ideološke razprave, je dejal premier. Ob tem je spomnil, da železnica povezuje ljudi, še bolj pa zavest, da delamo nekaj dobrega za medčloveške in meddržavne odnose. Prav tako pa ponovil, da bo koprska luka dobila drugi tir in s tem na široko odprla okna Slovenije v svet.

Ta 109 kilometrov dolga proga povezuje nas vse, ljudi, naša podjetja, s sosednjimi državami, s to posodobitvijo proge pa vzpostavljamo še eno novo uspešno povezavo med Slovenijo in Madžarsko, saj so naši odnosi s to državo odlični,” je izpostavil predsednik vlade dr. Cerar.

Ob tem je napovedal, da bo vlada tudi v prihodnje nadaljevala z dejavnostmi na področju energetike, energetskih in cestnih povezav, da bosta državi tesno skupaj v dobro ljudi in gospodarstev obeh držav. “S tem postaja slovensko gospodarstvo še bolj konkurenčno, saj Luko Koper z moderno progo povezujemo z Madžarsko ter državami vzhodne in srednje Evrope, kar je posebno pomembno za naš razvoj,” je ocenil slovenski premier.

Modernizacija proge Pragersko-Hodoš pa je po besedah predsednika vlade le eden od mnogih projektov, ki bodo prav tako izvedeni. Pred nami je tako izgradnja drugega tira, nadaljnja modernizacija železniškega omrežja, gradnja karavanškega predora in ceste ter tretje razvojne osi, je spomnil premier ter se ustavil pri drugem tiru kot eni od nadaljnjih posodobitev.

“Zanj je ustanovljeno podjetje, zdaj so pred nami meseci trdega dela, da uredimo t. i. papirologijo, da se podamo na pot javno-zasebnega partnerstva in da prek pravega modela, brez prevelike obremenitve javnih financ, pa vendar v najkrajšem možnem času, kandidiramo za evropska sredstva, se povežemo z vsemi deležniki in potem krenemo v gradnjo,” je povedal premier.

Vlada je absolutno odločena, da bo Slovenija drugi tir izpeljala do konca, je zatrdil premier ter izrazil prepričanje, da bodo že v tem mandatu narejeni znatni premiki in bo mogoče “zasaditi prvo lopato”, saj je zelo pomembno, da se Luka Koper razvija.

“Vsem, ki menijo, da vlada ne skrbi dovolj za Luko Koper, naj povem, da se zelo motijo, vlada ve, da Slovenija potrebuje Luko Koper potrebuje, to je naše okno v svet in geostrateška pozicija naše države, zato bomo storili vse, da bo uspešno živela,” je dodal.

V luči naslednjih posodobitvenih procesov je naštel še digitalizacijo različnih delovnih procesov v Sloveniji ter še več zelene Slovenije, kar bo pripomoglo k naši večji konkurenčnosti.

Ob pogkledu v prihodnost pa bo ta vlada še naprej zagotavljala politično stabilnost, saj je to predpogoj, da lahko potem dujejo tudi vsi ostali sistemi, je zatrdil predsednik vlade ter pozval k večjemu optimizmu. Pri tem je spomnil, da se zaposlenost veča, ter zagotovil, da bo vlada nadaljevala s projekti, namenjeni ljudem.

Na slovesnosti je prisostvoval tudi madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto, ki je ocenil, da se je gospodarska pozicija Madžarske z elektrifikacijo proge Pragersko-Hodoš izredno izboljšala, ter da zanje pomeni napredek pri izvozu in zunanji trgovini, saj uporabljajo Luko Koper, prek te proge pa lahko do nje pridejo bistveno hitreje. Naložba odlično prikazuje tudi raven odnosov med dvema državama, saj sta skupaj naredili korak za okrepitev srednje Evrope, je še povedal madžarski minister Szijjarto.

Po slovesnosti je Cerar skupaj z ministrico Smerkoljevo ter ministroma Gašperšičem in Szijjartom odkril spominsko ploščo, na kateri so zapisane obletnice projekta, vnovične vzpostavitve železniške povezave med Slovenijo in Madžarsko, 170. obletnice prve vožnje vlaka po slovenskih tleh in 25-letnice samostojne in neodvisne republike Slovenije.

Slovesnost ob uradnem zaključku projekta modernizacije, elektrifikacije in nadgradnje proge Pragersko–Hodoš


Nagovor predsednika vlade Mira Cerarja na osrednji slovesnosti Slovenija praznuje

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6294676156304051745?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Foto: Leo Roudi