FOTO: Tretja fotografska razstava Foto-video kluba Lendava

V lepem okolju Lendavskega parka Roža je Foto-video klub Lendava minulo soboto pripravil tretjo fotografsko razstavo, ki je postavljena v naravnem okolju. “Razstavljena dela vsakega obiskovalca parka vabijo, da za hip postane, si jih ogleda in ob tem razmišlja o njihovi sporočilnosti,” je uvodoma dejal Igor Ternar. S svojimi fotografijami so se predstavili trije avtorji, člani foto video kluba iz Lendave: Borut Graj, Bojan Sobočan in Ladislav Sobočan.
Borut Graj se je rodil v Lendavi. Po naravi je pozitivec. S fotografijo se je začel ukvarjati že v osnovni šoli. Ko je leta 2004 kupil svoj prvi digitalni fotoaparat, se je njegovo zanimanje za fotografijo še povečalo. Borut je ljubiteljski fotograf, ki rad raziskuje in se uči od vsakega, ki je z njim pripravljen deliti svoje znanje. Privlačijo ga stare fotografske tehnike in stara oprema, predvsem objektivi. Najrajši fotografira  prizore iz svojih potovanj, oziroma počitnic kamor vedno vzame svoj fotoaparat. Borut se nam predstavlja s tremi fotografijami, ki nosijo naslove: Polje maka, Rojstvo novega dne in Svetilnik. Kljub različnim naslovom je avtorjev fotografski moto vedno enak. Na prvi fotografiji nas medse vabi polje rdečega maka, kljub oblačnemu nebu negotovosti, ki se riše v horizontu. Na drugi fotografiji agresivno jekleno konstrukcijo omehča vzhajajoče sonce. To daje preteči silhueti novo dimenzijo in z njo opazovalcu novo upanje. Na tretji fotografiji začutimo trdnost majhnega svetilnika, ki na koščku zemlje kljubuje prihajajoči nevihti in nas prepričuje, da življenje ni samo knjiga pravljic, ni le zgodba, ki bi jo lahko uokvirili z uvodom, zapletom, razpletom in srečnim koncem? Za to, da bi lahko bil konec vsake zgodbe srečen so potrebni pogum in nepopustljivost, ustvarjalna radovednost, znanje in življenjske izkušnje ter neusahljiva iskrivost duha.

Bojan Sobočan je doma iz Gomilice. S fotografijo se je začel ukvarjati v srednji šoli. Resneje se ji je posvetil v zadnji petih letih. Čeprav je zanj fotografija zanimiv hobby, se z njeno pomočjo rad loteva prikazovanja resnih tem in pereče družbene problematike. Je član Foto video kluba Lendava in član foto kluba Maribor. Do sedaj je s svojimi fotografijami sodeloval na številnih skupinskih razstavah obeh klubov. Bojanove fotografije smo lahko občudovali tudi na dveh njegovih samostojnih razstavah. Lani šestega novembra je razstavljal v Turnišču in letos v začetku meseca marca v gradu Rakičan. Na obeh razstavah so njegove fotografije prikazovale tragedijo nasilja v družini in istočasno opozarjale, da se največ nasilja zgodi v domačem okolju, za stenami lastnega doma.

Na razstavi se je Bojan predstavlja s tremi fotografijami ki nosijo naslove: Igre je konec, Z glasbo proti žici in Obsijana. Energija ustvarjalne misli s katero je Bojan posnel prvi dve fotografiji je nedvomno prikaz njegovega razumevanja osebnih človeških stisk. Zanimiv je njegov prehod skozi izpovedi vseh treh posnetkov. Če nam na prvem z naslovom Igre je konec pokaže vso grozo in obup posameznika, ki ne vidi več izhoda, je s fotografijo Z glasbo proti žici že bolj optimističen in nakaže kako se je mogoče boriti proti sponam, ki nam jih kot težko breme nalagajo brezumni diktati današnje družbe. Z Obsijano pa nam pričara lepoto ženske, ki noče biti samo beli angel z zlomljenimi krili, noče več biti ujeta v igro svetlobe in senc, ampak hoče gledati le še naprej, v svetlobo. Z to figuralno prispodobo nam Bojan pripoveduje zgodbo o hrepenenju vsakega človeka po treh elementarnih življenjskih potrebah, po svobodi,ljubezni in po spoštovanju.

Ladislav Sobočan se je s fotografijo začel ukvarjati že v osnovni šoli. Bil je član šolskega foto krožka. V tem času se ni naučil  le fotografske abecede, naučil se je tudi izdelovati fotografije.  V srednje- šolskih letih je z fotografijo prenehal, ponovno pa se ji je posvetil po zaposlitvi. Na začetku je fotografiral s kompaktnim fotoaparatom, ko pa je leta 1996 kupil svoj prvi zrcalno refleksni fotoaparat, se je zanj odprl novi svet. Leta 2005 je začel fotografirati z digitalnim fotoaparatom. Leta 2010 se je včlanil v Foto video klub Lendava in se začel izpopolnjevati v tehnikah fotografiranja. Preizkusil se je v portretni fotografiji, v makro fotografiji, v popotniški in v akt fotografiji. V zadnjem času največ ustvarja na področju pokrajinske fotografije. Ko izbira kadre ga najbolj pritegnejo zanimive podrobnosti v pokrajini in kompozicija fotografije. Ladislav je sodeloval na številnih foto natečajih: v Turnišču, Krajinskem parku Goričko, na foto salonu Pannonia reflection. S svojimi fotografijami je obogatil vse razstave Foto video kluba Lendava, razstavo v Budimpešti, v Nagykanizsi, na Gradu na Goričkem in v Lendavi.

Ladislav se je predstavil s štirimi fotografijami, ki nosijo naslove: 6696, Kinsukuroi, Visoka napetost in Zlate niti jutranje zarje. Vse štiri fotografije nas peljejo v lepote pokrajin. Ladislav zna videti in spoznati njihovo lepoto. Potrebno jo je le še prenesti na fotografijo, da jo lahko vidimo še mi. Mehke poteze ozelenelih njiv valovijo kot valovi našega življenja. To valovanje v diagonali preseka gozd, skupina dreves ali v soncu pozlačene sledi koles kmetijskih strojev. Opazovalcu se zdi kot, da bi namesto pokrajine pred sabo zagledal z  zlatimi nitmi prešito blago namenjeno za svečano obleko kakšnega dekleta. Pot električnih daljnovodov na Sorškem polju na fotografiji z naslovom Visoka napetost, je Ladislav ovil v skrivnostno meglo in nam tako pričaral zgodbo o Prometeju, ki ljudem v daljave nosi svetlobo.

FOTO: Peter Škrilec, Vlado Sofronievski