FOTO: Tradicionalni pohod lendavskih združenj

Območno združenje veteranov vojne za slovenijo Lendava, pripadniki veteranskega združenja Sever in združenje borcev za vrednote NOB so včeraj, kot vsako leto – letos dobra dva meseca kasneje – organizirali krajši pohod od lovskega doma v Dolgi vasi do spominskega obeležja vojne za Slovenijo leta 1991, pred madžarsko mejo.
V spomin na dogodke iz leta 1991 in v počastitev minulega dneva upora proti okupatorju so člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Območnega združenja slovenskih častnikov, Zveza združenj borcev za vrednote NOB – Lendava in Policijsko veteransko društvo SEVER iz lendavskega območja včeraj organizirali in izvedli tradicionalni veteranski pohod.

Pohoda od lovske koče v Dolgi vasi do pomnika vojne za Slovenijo, ki stoji v neposredni bližini bivšega mejnega prehoda Dolga vas, se je udeležilo okrog 60 članov iz vseh omenjenih veteranskih združenj in njihovih družinskih članov. Udeležili so se ga tudi predstavniki veteranskih in častniških organizacij iz Pomurja, ter veteranske organizacije iz Madžarske. Slavnostni govornik je bil predsednik OZVVS Lendava, Ljubo Dražnik.

Po vrnitvi k lovski koči v Dolgi vasi je sledila podelitev ene zlate sedmih srebrnih in ene bronaste plakete ZVVS Lendava. Bronasto je, zaradi pomoči pri delu in organizaciji ZVVS Lendava vse od njene ustanovitve prejel Marjan Vöroš. Srebrne plakete so prejeli naslednji aktivni člani in člani, ki so hkrati v društvu vse od ustanovitve: Dragan Litrop, Stanko Novak, Ivan Paušič, Bruno Pintarič, Miroslav Sankovič in Janez Žalik. Zlato plaketo je prejel član OZSČ Lendava Vlado Bratkovič, ki društvu že več let pomaga z materialnimi sredstvi, ter članom društva venomer predstavlja zanimivosti in zgodovino, kot poznavalec narave in teritorija. Nekaj besed je pred podelitvijo povedal tudi general Ladislav Lipič. Ob tem so oznanili še, da bo član Živko Stanič prejel Red ZVVS III. stopnje.