FOTO: Tradicionalni pohod lendavskih združenj

Območno združenje veteranov vojne za slovenijo Lendava, pripadniki veteranskega združenja Sever in združenje borcev za vrednote NOB so včeraj, kot vsako leto, organizirali krajši pohod od lovskega doma v Dolgi vasi do spominskega obeležja vojne za Slovenijo leta 1991, pred madžarsko mejo.
V spomin na dogodke iz leta 1991, v počastitev dneva upora proti okupatorju, ob 50. obletnici formiranja teritorialne obrambe in ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, so člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Območnega združenja slovenskih častnikov in Policijsko veteransko društvo SEVER iz lendavskega območja včeraj organizirali in izvedli tradicionalni veteranski pohod.

Pohoda od lovske koče v Dolgi vasi do pomnika vojne za Slovenijo, ki stoji v neposredni bližini bivšega mejnega prehoda Dolga vas, se je udeležilo več kot 80 članov iz vseh veteranskih združenj in njihovih družinskih članov. Udeležili so se ga tudi predstavniki veteranskih in častniških organizacij iz Pomurja, veteranske organizacije iz Madžarske, od tam je v Lendavo pripotoval general podpolkovnik Hazuga Károly in predstavniki lokalnih skupnosti ter drugi ljubitelji pohodništva. Slavnostni govornik je bil slovenski generalmajor, Ladislav Lipič. Pohoda in slavnosti se je med drugim udeležil tudi generalmajor dr. Alojz Šteiner.

Po vrnitvi k lovski koči v Dolgi vasi je sledila podelitev priznanj. Župani občin Dobrovnik (Marjan Kardinar) Odranci (Ivan Markoja) in Lendava (Anton Balažek) so v znak zahvale za podporo Območnemu združenju veteranov vojne za slovenijo Lendava prejeli spominske plakete, Hasan Bukva je prejel bronasti znak, Ladislav Gerenčer pa srebrni znak.