FOTO: Temelji startne lokacije projekta Zipline zabetonirani!

20. avgusta letos sta župan Občine Lendava Janez Magyar in direktor podjetja Ks skupina (iz Tržiča) Andraž Koren pod razglednim stolpom Vinarium podpisala izvajalsko pogodbo za izgradnjo nove turistične atrakcije Zipline Vinarium z dvema jeklenicama v lendavskih goricah. Izvajanje gradbenih del se je pričelo v minulih dneh.
“Občina Lendava lokacijo razglednega stolpa Vinarium Lendava v lendavskih goricah razvija z dodatno ponudbo v neposredni bližini, ki bo bolj pisana na kožo mlajši ciljni skupini, predvsem tistim, ki si želijo adrenalinskih doživetij, s tem pa bi povečali zanimanje za razgledni stolp, katerega je vse od odprtja pred skoraj šestimi leti obiskalo že skoraj pol milijona obiskovalcev,” so sporočili iz Glavne ulice 20.

Izvajalska pogodba je vredna 217.366,04 evrov z DDV, župan Janez Magyar pa je ob tem dejal: “Občina Lendava si prizadeva, da lokacijo najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji razvija z novimi pridobitvami in privlačnimi vsebinami, tako za domačine kot za obiskovalce, ki jih želimo čim dlje zadržati v naši lokalni skupnosti.” Nova pridobitev na področju mehkega adrenalinskega turizma bo po besedah izvajalca primerna za vsakogar, nekaj več kot 500 metrov dolgi jeklenici pa bosta na najhitrejši točki omogočali spuščanje med 50 in 60 kilometrov na uro.  Višinska razlika med zgodnjo in spodnjo postajo je 40 metrov. “Ocenjena vrednost projekta je okrog 260 tisoč evrov, Občina pa je za ta projekt pridobila nekaj več kot 130 tisoč evrov sofinancerskih sredstev na razpisu LAS pri dobrih ljudeh 2020,” so zaključili na Občini Lendava.

Javno naročilo torej zajema izgradnjo rekreacijskega objekta za spuščanje po jeklenici – spustnici Zipline Vinarium. Izbrana lokacija se nahaja v krajevni skupnosti Gorice pri Lendavi v naselju Dolgovaške Gorice. Predvidena je gradnja štartnega stolpa, ciljnega platoja in povezava obeh z ustrezno jeklenico.

Štartni stolp (objekt A) bo zgrajen kot lesen več etažni stolp višine 11,6 m, tlorisnih gabaritov 5,2m x 5,2m z dodatnim temeljenjem za zagotavljanje horizontalne stabilnosti pri obremenitvi “zipline” jeklenice. Objekt se bo napajal s pomočjo sončne elektrarne. Ciljni plato (objekt B) predstavlja končno točko in je zgrajen kot AB platforma, zasut z lesenimi sekanci v višini terena. Sidranje spustnice bo urejeno z jekleno konstrukcijo, pritrjeno na AB temelj.

Zipline:

  • Dolžina 528,28 metrov
  • Naklon 5,99%
  • Višinska razlika 31,65 metrov
  • Štart na 330,70 mnv, cilj na 299,05 nmv
  • Začetno točko Zipline I in Zipline II predstavlja štartni stolp (objekt A), končno pa ciljni plato (objekt B).