FOTO: Tako je včeraj potekala razdelitev zaščitnih mask v Lendavi, a brez težav ni šlo …

Lendavski prostovoljni gasilci, kot centralna enota v občini Lendava, so včeraj slabih devet ur, pol ure prostega so si vzeli zgolj za malico, razdeljevali pralne zaščitne maske. Delo je sicer potekalo po pričakovanjih, a brez težav ni šlo.
Minulo soboto so prostovoljna gasilska društva v občini prejela prvo pošiljko pralnih zaščitnih mask, o čemer smo že poročali, včeraj zjutraj pa se je pričelo njihovo razdeljevanje. To bo po krajevnih skupnostih trajalo vse do prihajajoče srede. Pokukali smo, kako to počne PGD Lendava, saj gre za centralno gasilsko enoto. Delo je potekalo slabih devet ur, s polurnim odmorom za malico, a brez težav na žalost ni šlo. Enota PGD Lendava je pokrivala mesto Lendava, Trimline in Gorice pri Lendavi, maske pa so razdeljevali tudi z lastnimi osebnimi vozili.

Razdeljevanje mask se je pričelo nekaj minut po osmi zjutraj, ko so se prisotni najprej zbrali v lendavskem gasilskem domu, na kar jih je poveljnik Bojan Cvetko razdelil v skupine. Vsaka skupina je dobila za nalogo maske dostaviti v gospodinjstva v večih ulicah, posebna skupina pa je z maskami “opremljala” večstanovanjske objekte ob pomoči dveh zaposlenih iz Stanovanjskega podjetja Lendava, ki je upravnik omenjenih objektov in razpolaga z določenimi podatki, ki so jih gasilci in gasilke pri svojem delu potrebovale.

Že sicer pa so lendavski gasilci vse podatke prejeli iz Občine Lendava, te pa so na Občini dobili iz uradno dosegljivih evidenc torej hišno številko in število članov v dotičnem gospodinjstvu. Na žalost te evidence, pa čeprav uradne, niso povsem popolne, so nekoliko pomanjkljive, kar je povzročalo nekaj težav pri razdelitvi. Veliko naseljenih objektov predvsem v lendavskih goricah nima pritrjenih hišnih številk (tablic), so te zelo zbledele, stare – brez napisa kraja, odpadle, ali pa so na zakritih mestih. To je gasilcem povzročalo predvsem časovne težave saj je bilo potrebno vse preverjati, nekaj težav pa je povzročala tudi razvejanost omenjene krajevne skupnosti.

Ne malo težav je med drugim bilo tudi v večstanovanjskih stavbah v Lendavi. Na poštnih nabiralnikih so velikokrat zapisani le priimki, zatorej gasilci dopuščajo možnost, da je morda kakšen član ostal brez maske, vsekakor pa so se trudili po svojih najboljših močeh ob pomoči dveh zaposlenih iz Stanovanjskega podjetja Lendava. Nekaj je bilo tudi primerov, ko živeči na tistem naslovu ni prijavljen, torej do maske tam ni bil upravičen. V prihodnjih dneh boste maske prejeli še v drugih krajevnih skupnostih.