FOTO: Tako je potekalo kuhanje 1.801 kilogram bograča

Svetovna prestolnica bograča se od minule sobote naprej lahko pohvali še z enim velikim dosežkom: ekipi šestih kuharjev je z 20 pomočniki v 16 urah uspelo pripraviti in skuhati doslej največjo znano količino bograča v kotlu, in sicer 1801 kilogram.
Kuharska ekipa, v kateri so bili poklicni kuharji, člani mestne in krajevnih skupnosti, sodelavci javnega zavoda ter gasilci, je z delom pričela že dan prej, v petkovih večernih urah. Samo čebulo, ki je je bilo skupno okoli 400 kg, je bilo treba pražiti dobre tri ure. Rekordni bograč je poleg tega vseboval še 4 kg česna, 220 kg govedine, 160 kg divjačine, 300 kg svinjine in 400 kg krompirja, 22 kg začimb ter 12 l vina – seveda lendavskega. Jožef Horvat, član kuharske ekipe, je bil prepričan v uspeh: “Bil sem del kuharske ekipe, ki je bila res izvrstna. Ponosen sem na ta izid, saj smo se na današnji podvig pripravljali kar nekaj časa. Teh 16 ur kuhanja nas je medsebojno dvigalo in polnilo z energijo ter na koncu pripeljalo do želenega cilja. Rekordnega in predvsem okusnega bograča.”

Po uradnem tehtanju, ki je pokazalo večjo količino kar 1801 kilogram ali dobrih 300 kilogramov več, kot je bila prvotno načrtovana. Sledilo je razdeljevanje bograča. Nanj so že nestrpno čakali obiskovalci, na katere je čakalo več kot 3500 porcij te znamenite lendavske specialitete.

Podvig v letu gastronomske regije

Župan Janez Magyar je kuharje na prizorišču vzpodbujal že od samega začetka kuhanja: “Zares sem srečen in ponosen na domačine, ki so idejo o kuhanju rekordnega bograča sprejeli z entuziazmom, in v svojem prostem času prišli in izvedli ta velik podvig. To je dokaz več, da zmoremo, če smo povezani in se združujemo – s tem se je naša občina vpisala na svetovni zemljevid, in to v letu, ko Slovenija nosi naziv Evropske gastronomske regije!”