FOTO: Tako je Marko Baloh iz Dobrovnika krenil proti novemu svetovnemu rekordu. Mu bo uspelo?

Današnjo soboto, ob 17.00 uri je svetovno znani kolesar Marko Baloh v Dobrovniku startal proti novemu svetovnemu rekordu. Proga se začne v Dobrovniku in se vije proti Genterovcem ter od tam v Radmožance in Turnišče in v Renkovcih sledi pot proti Dobrovniku, s čimer Marko kolesari po treh pomurskih občinah Dobrovnik, Lendava in Turnišče.
“Krog meri 20 km in bo moral kar pogumno na pot da ujame in tudi podre rekord. Naša skupna želja in seveda Markova je, da bosta sodnici potrdili 899 km, po 24 urnem kolesarjenju pa bo nadaljeval pot proti novemu svetovnemu rekordu na 1000 km,” so sporočili organizatorji. Marko se je sicer na pot želel podati včeraj, a zaradi vremena neuspešno, danes ob 14.00 uri, vnovič zaradi vremena neuspešno, uspelo pa mu je ob 17.00 uri. V neposrednem prenosu ga lahko spremljate tudi na naši spletni strani. Na startu ga je pospremila svetovna prvakinja in rekorderka v kegljanju Marika Kardinar.

Markov glavni cilj je torej svetovni rekord na 1000 km, spotoma računa še na vsaj nekaj krajših rekordov, nenazadnje 24-urnega na cesti, ki ga drži Christoph Strasser s 896,2km.

Rekord poteka pod okriljem svetovne ultra-kolesarske zveze (World UltraCycling Association = WUCA), ki jo zastopata sodnici Italijanka Anna Mei in Slovenka Mira Gašparič Petrovič. Na jutranjem sestanku pred dirko je bilo soglasno odločeno, da se naskok na rekord zaradi vremenskih razmer prestavi za en dan, na soboto popoldne. Pravila WUCA za svetovne rekorde omogočajo prestavitev rekordov zaradi slabih vremenskih razmer. Za noč s petka na soboto so bila na območju Prekmurju napovedana neurja, nevihte in velika količina padavin. Da bi dali Marku sploh možnost za dosego rekorda, je bila edina možnost prestavitev starta za en dan. “Vsi vemo koliko počasneje je potrebno voziti skozi ovinke po mokri cesti in Marko v takih razmerah sploh ne bi imel možnosti za uspeh. K sreči pravila WUCA omogočajo prestavitev in v dogovoru s sodnicama organizacije, je bila sprejeta omenjena odločitev,” so še zapisali organizatorji, ki mu želijo lahko nogo!

FOTO: Tomaž Galič