FOTO: Svetovni dan Downovega sindroma obeležili tudi v Lendavi

Včerajšnji dan smo obeležili svetovni dan Downovega sindroma oziroma trisomije 21. V znak podpore smo si ta dan obuli različni nogavici. “Oni nimajo idealnega para kromosomov, ampak so enkratni v svoji različnosti,” pravijo pobudniki. Svetovni dan Downovega sindroma je Dvojezična osnovna šola II obeležila tudi v Lendavi.
Downov sindrom povzroča dodatni kromosom v vsaki telesni celici. Posebnost je, da 21. kromosom ni dvojno, ampak trojno prisoten, zato je medicinski strokovni izraz za tako stanje tudi trisomija 21. To posebno stanje kromosomov upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj. Osebe z Downovim sindromom kažejo vrsto posebnosti, ki jih je posamezne mogoče včasih opaziti tudi pri drugih ljudeh, vendar so vse skupaj značilne za sindrom.

Učiteljice, ki poučujejo na Dvojezični osnovni šoli II v Lendavi in ki se z nekaj takimi otroci srečujejo vsakodnevno, so v preddverju nakupovalnega centra Mercator včerajšnji dopoldan postavile stojnico in mimoidoče z zgibankami, prijetnimi besedami in obutimi različnimi nogavicami opozarjale na omenjeni sindrom. Pridružili so se jim otroci, tudi taki, z Downovim sindromom.