FOTO: Sveti Vincencij je rezal trte v Lendavskih goricah!

Vitezi s slovenskega severovzhoda in madžarskega jugozahoda pripravili rez in blagoslov vinske trte; Pravilna rez vinske trte za boljši pridelek!
V Lendavskih goricah, kjer domuje Hiša vina Cuk, je bilo slovesno na včerajšnji praznik svetega Vincencija, ko so opravili vinsko rez in blagoslovili vinsko trto. Pri vinskemu vitezu Ludviku Cuku, ki je v letu 2018 pridelal najboljše belo vino zvrst, in so ga ocenjevalci – vitezi iz cele Slovenije razglasili za “Viteško vino 2018,” niti nekoliko megleno in turobno vreme prisotnih vitezov, vitezinj in drugih gostov oziroma ljubiteljev vina nista mogla spraviti v slabo voljo. Na tokratni Vincencijevi rezi vinske trte, katero je opravil madžarski vinski vitez, dr. Dénes Pálfi, so se sicer zbrali viteški prijatelji z obeh strani meje, iz Madžarske, pod vodstvom dr. Pálfija, in iz Slovenije, pripadniki Pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov pod vodstvom konzula Štefana Pavlinjeka in tajnika Zlatka Boraka, zraven pa še nekateri ljubitelji vina, ki se hkrati zanimajo tudi za ohranjanje tradicije vinogradnikov, h kateri sodi tudi Vincencijeva rez, namenjena tej žlahtni rastlini, katera daje sladko vince.

Še pred rezom je trte v Cukovem vinogradu in tudi v okolici blagoslovil župnik iz madžarskega kraja Tornyiszentmiklós, József Tüske, ki je tudi narezal klobase, kot je nekoč bil običaj, da so si vinogradniki, ki so obrezovali trte, v žep dali malico. Hkrati je vinogradnikom iz obeh sosednjih držav zaželel dobro letino. Dejal pa je še, da morajo ob skrbi za dobro rez in druga opravila v vinogradu ob tem tu in tam pri teh opravilih zmoliti kak očenaš in letina bo tako še boljša. “Na dan sv. Vincenca, po starem kmečkem verovanju, prehajamo v drugo polovico zime. Takrat je kmet pogledal, koliko ima še krme »na štali«, da bo lahko živina preživela, vinogradnik pa je šel v vinograd in iz trsa odrezal rozgo ter jo dal na toplo, da je pognala poganjke. Po poganjkih je vinogradnik ugotavljal, kašna bo tisto leto vinska letina, po količini pridelanega grozdja,” je razložil tajnik pomurskega omizja slovenskih vitezov Zlatko Borak, ki je dodal še rek, ki menda popolnoma drži: “Če na Vincencijevo trto sonce greje, potem se v jeseni ob dobrem pridelku vinogradnik zadovoljno smeje .”

Čeprav je prvo rozgo odrezal omenjeni vodja vitezov iz Madžarske, dr. Dénes Pálfi, nam je strokovni in praktični prikaz rezi vinske trte predstavil strokovnjak za rez, sicer nekdanji direktor Radgonskih goric, tudi sam vinogradnik in vinski vitez Franc Škrobar: “Vem, da vsi, ki ste tukaj in imate zasajeno vinsko trto, obvladate rez, pa vendar je potrebno posebej strokovno obrezati mlado in starejšo trto,” je dejal Škrobar, ki je dodal, kako v vinogradu zaužite domače klobase, hkrati ponazarjajo čas kolin, kot še en domači praznik podeželskih ljudi na severovzhodu države. On tem je eden najstarejših slovenskih vinskih vitezov dodal kako je “rez je prvo in najpomembnejše opravilo v vinogradu in če to opravimo kot je potrebno, potem bo tudi jesen bogata, kleti pa polne kakovostne kapljice.”