FOTO: Svečanost ob slovenskem kulturnem prazniku: Nagrade Pii Novak, Katji ferenc, Društvu zbirateljev Lindva in mag. Valeriji Perger

V Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi se je včerajšnji večer odvila svečanost ob slovenskem kulturnem prazniku. Ob tej priložnosti so bila podeljena tudi županova priznanja za dosežke na področju kulture, v kulturnem programu pa so nastopili učenci in učitelji Dvojezične osnovne šole Lendava ter glasbena skupina Prašnati.
Nagrajenci:

  • Pia Novak, solistka
  • Katja Ferenc, flavtistka
  • Društvo zbirateljev Pomurja, Lindva
  • Mag. Valerija Pergar, pedagoginja in publicistka, ki skrbi za ohranjanje slovenskega jezika v Porabju

PRIZNANJE ŽUPANA OBČINE LENDAVA za dosežke na področju glasbene umetnosti in petja ter širjenja kulture in prepoznavnosti našega kraja prejme PIA NOVAK.

Pia je glasbeno pot začela v Lendavi, kjer je zaključila nižjo in višjo glasbeno šolo, smer kitara in klavir. Zadnji dve leti osnovne šole je obiskovala tudi privatno glasbeno šolo Amadeus pri priznani profesorici in operni pevki Nini Dominko. Pod njenim mentorstvom se je pri štirinajstih letih udeležila kar štirih mednarodnim tekmovanj in na vseh osvojila zlato priznanje. Leta 2018 je v lendavski Sinagogi organizirala svoj 1. samostojni recital.

To je bil prelomni trenutek, ko se je ob spodbudi in podpori najbližjih odločila za nadaljnje šolanje na srednji Umetniški gimnaziji, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – smer petje. Trenutno obiskuje 2. letnik. V nizu uspehov je lani prejela zlato priznanje na slovenskem državnem tekmovanju mladih glasbenikov – TEMSIG in postala državna prvakinja v solo petju ter prejela nagrado za najboljšo izvedbo slovenskega skladatelja.

Kljub mladosti je v slovenskem prostoru dosegla že veliko, saj je bila izbrana za nastop v dveh različnih operah Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana. Nastopa v svetovno znani Mozartovi operi Čarobna piščal v vlogi prvega dečka, izbrana pa je tudi bila za glavno vlogo Gerde v Kingovi operi Snežna kraljica. Poleg šolskih obveznosti veliko nastopa v Ljubljani in širši okolici, še zmeraj pa se najraje predstavi domačemu občinstvu.

PRIZNANJE ŽUPANA OBČINE LENDAVA za dosežke na področju glasbene umetnosti, širjenja kulture in prepoznavnosti našega kraja prejme KATJA FERENC.

Katja je študentka flavte 1. letnika Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Flavto je začela igrati pri šestih letih, ko se je vpisala na Glasbeno šolo v Lendavi, in se že pri enajstih odločila, da ji bo posvetila svoje življenje. Glasbi je predana z vsem srcem.

Za uspeh se lahko zahvali lastni vztrajnosti in perfekcionizmu pa tudi dragocenemu  sodelovanju s profesoricama Nežo Prešeren in Lizo Havlina ter zdajšnjemu profesorju Mateju Zupanu. V njenih interpretacijah je čutiti  neverjetno muzikalno širino.

Katja je dobitnica številnih priznanj; med najpomembnejšimi je Škerjančeva nagrada, ki se podeljuje najuspešnejšim glasbenikom generacije Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Leta 2016 in 2019 je na državnem tekmovanju Temsig prejela zlato plaketo. Leta 2018 je prejela finančna sredstva v okviru razpisa Mladi upi. Lani je kot solistka nastopila s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Leta 2018 je na mednarodnem tekmovanju v Palmanovi in na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu dosegla 1. mesto, istega leta je na mednarodnem tekmovanju Emona v kategoriji štiridesetih pihalcev iz cele Evrope prejela zlato priznanje. Pod okriljem RTV Slovenija je posnela skladbe za oddajo Mladi virtuozi ter bila osebno povabljena na sprejemne izpite na prestižni Nacionalni Konservatorij za glasbo v Parizu.

Katjina predanost glasbi se je do nedavnega kazala tudi v domačem okolju. V devetem razredu osnovne šole je napisala muzikal z naslovom Moje pesmi, moje sanje, v srednji šoli pa je ves čas kljub številnim šolskim obveznostim vodila tudi mladinski cerkveni pevski zbor Anima.

Katja na odru zmeraj pokaže svoj čustveni maksimum – poslušalcem preda vse svoje občutke in sporočilo skladbe, kar je po njenem mnenju tudi glasbenikov največji privilegij.

PRIZNANJE ŽUPANA OBČINE LENDAVA za posebne dosežke na področju zbirateljstva in ohranjanja kulturne dediščine prejme DRUŠTVO ZBIRATELJEV POMURJA LINDVA  – MURAVIDÉKI RÉGISÉGGYŰJTÖK EGYESÜLETE “LINDVA”.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2013, pobudo zanj pa je že leta 2003 dal Jožef Muršič. Ob ustanovitvi je štelo  17 članov. Leta 2013 je organiziralo prvo mednarodno srečanje zbirateljev, na katerem je predstavilo denar iz časa osamosvajanja Slovenije. Društvo sodeluje z različnimi ustanovami, društvi in muzeji ter organizira neformalna srečanja in razstave,  mednarodno srečanje zbirateljev, ki ga odtlej organizira dvakrat na leto, pa je medtem postalo tradicionalno.

Med najodmevnejša sodijo sodelovanja na razstavah v organizaciji Galerije-Muzeja Lendava: 100 let po Göncziju leta 2014,  125. let železnice v Lendavi leta 2015,  Trden grad je naš Bog leta 2016,  Faragó Márton – Lendavski slikar na fronti leta 2017 in  Legenda in resnica o Hadikovi mumiji leta 2019. Med pomembnimi projekti je bila tudi obogatitev vitrin 25 lastnikov lokalov na lendavski Glavni ulici; téma projekta je bil kolovrat. Projekt je bil predstavljen v posebni brošuri.

Društvo šteje 81 članov, eden najbolj zagrizenih je njegov predsednik Franc Koren. Člani se ukvarjajo s klasičnimi področji zbirateljstva, kot so numizmatika, filatelija, militaristika, antikvitete, razglednice, faleristika, kartofilija, notafilija, bibliofilstvo, med razstavljenimi in zbiranimi predmeti pa zasledimo tudi minerale, fosile in kamnine, arheološke artefakte, srednjeveške grafike in knjige, umetniške slike, tehnično kulturno dediščino, kot so kolesa, motorji in avtomobili, veliko pozornosti pa namenjajo tudi vse bogatejši zbirki orodja in predmetov, ki se navezujejo na kmečka opravila in delo v vinogradu.

Društvo zbirateljev ´Lindva´ sodeluje na  družabnih, turističnih in drugih prazničnih dogodkih v občini, kjer obuja dediščino in običaje našega kraja in obenem prispeva k posebnemu vzdušju, ki ga zasledimo samo še na samo na starih fotografijah.

PRIZNANJE ŽUPANA OBČINE LENDAVA za dosežke na področju kulture, posebej za ohranjanje in uveljavljanje slovenskega jezika med Porabskimi Slovenci na Madžarskem prejme MAG. VALERIJA PERGER.

Pedagoginja in publicistka Valerija Perger je devet let poučevala slovenščino na Dvojezični srednji šoli v Lendavi, zdaj pa je že več kot dve desetletji višja pedagoška svetovalka za narodnostno šolstvo Slovencev v Porabju.

Diplomirala je iz slovenskega jezika in primerjalne književnosti v Ljubljani, magistrirala na Filozofski fakulteti v Mariboru, v magistrskem delu pa je obravnavala porabski model manjšinskega izobraževanja ter predstavila položaj in vlogo slovenskega jezika v narodnostni šoli na Madžarskem. Zanj je dobila 1. nagrado Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zelo kritična je do dokaj nezavidljivega statusa slovenščine v Porabju. Ves čas poudarja, da se ohranjanje manjšinskega jezika začne in konča v družini, kar dokazuje s svojim zgledom. Njeno delo vodi predvsem en cilj, to je boljše znanje slovenščine pri porabskih otrocih. Njena prizadevanja in iskanje primernejših sistemskih rešitev na področju izobraževanja – je avtorica učnega načrta za narodnostni slovenski jezik, beril in delovnih zvezkov za pouk slovenščine v višjih razredih narodnostne šole – so veliko prispevala k temu, da se je odnos do učenja in rabe slovenščine v Porabju skozi zadnji dve desetletji zaobrnil v pozitivno smer.

Ohranjanje manjšinskega jezika in vztrajanje v prepričanju, da brez jezika ni narodne skupnosti, sta njeni vodili, ki ju vedno podkrepi z življenjskim motom: ‘Česar ne delaš sam, ne zahtevaj od drugih!’ Mag. Valerija Perger je svoje življenjsko delo posvetila ohranjanju in učenju slovenščine v jeziku nenaklonjenem okolju, obenem pa dokazala, da je dvo- in večjezičnost naših otrok njihova prihodnost.