FOTO: Svečanost ob 40. obletnici Speedway teama Lendava

Speedway team Lendava letos obeležuje visok jubilej. 40. obletnico spidveja v Lendavi so včerajšnji pozni popoldan s krajšim kulturnim programom ter s podelitvijo zahval obeležili v hotelu Cubis v Lendavi. Vsi zaslužni in tudi dolgoletni člani so prejeli zahvale. Programa se ni udeležil prav noben predstavnik lendavske Občine, je pa programu prisostvoval novoizvoljeni župan, Janez Magyar.
Andrej Matjašec, predsednik Speedway teama Lendava:

Speedway Team Lendava letos praznuje 40. obletnico obstoja in delovanja. Začetki tega atraktivnega, adrenalinskega moto športa segajo v leto 1978, ko je skupina zanesenjakov na čelu z direktorjem takratnega Gorenje-Varstroja, g. Ketlerja, ustanovila AMD Gorenje Varstroj Lendava. Dirkalna steza, stadion in spremljevalni objekti so bili izgrajeni v rekordno hitrem času s pomočjo prostovoljnega dela. Prva dirka na stadionu je bila organizirana že 13. oktobra istega leta in v vseh letih obstoja smo jih organizirali 138. V letih od ustanovitve kluba do danes je zraslo veliko generacij tekmovalcev, nekateri tudi zelo uspešni, saj so bili celo večkratni državni prvaki.

Nobena športna panoga v občini Lendava se ne more primerjati z dejstvom, da je prav speedway tisti šport, ki je privabil največje svetovne ase v naše majhno mestece. Spomnimo se samo 6-kratnega svetovnega prvaka Ivana Maugerja iz Nove Zelandije, ki je velikokrat gostoval na našem ovalu. Ko obujamo spomine, ne moremo mimo atraktivnih dirk za zlato čelado, dirk za EP in SP, ki so vsakokrat privabile na naš stadion  več tisoč glavo množico in so ponesle dobro ime Pomurja in Lendave v svet.

Danes je zanimanje za ta šport trenutno v upadu. Kljub majhnemu številu domačih voznikov ima Slovenija vrhunskega tekmovalca, ki je že vrsto let v samem svetovnem vrhu spidveja. Pogoji za delo v slovenskih klubih so kljub pomanjkanju finančnih sredstev dobri. V klubu imamo usposobljenega trenerja, ki veliko ur prebije na stadionu pri vzgoji mladih tekmovalcev. Tako lahko že danes povemo, da bodo barve lendavskega društva v naslednjem letu zastopali kar trije tekmovalci. Zavedamo se, da prav domači tekmovalci privabijo največje število gledalcev na tribune, zato so naše moči v tem trenutku usmerjene v vzgojo mladih, zagnanih in perspektivnih športnikov nove generacije. Menimo, da je speedway med najbolj privlačnimi športi v širšem okolju, ima odlično razvojno perspektivo, na stadion pa privablja zelo raznoliko nacionalno populacijo tekmovalcev in gledalcev. Prvenstvo, v katerem nastopamo, je zaradi premajhnega števila domačih voznikov mednarodnega ranga. Na ta način preko športa promoviramo Slovenijo, Pomurje in Lendavo in odpiramo dobre možnosti za vzpostavljanje poslovnih stikov. S kvalitetnim in načrtnim delom z leti postajamo ambasadorji Lendave, Pomurja in speedwaya v Evropi in svetu. S tujimi tekmovalci in športnimi funkcionarji tvorno in aktivno sodelujemo že veliko let. Razen tekmovalcev imamo strokovno usposobljene športne funkcionarje z mednarodnimi licencami. V svojih vrstah imamo predsednika komisije za spidvej v Sloveniji, 2 direktorja dirk z mednarodno licenco, 2 sodnika za speedway, tehničnega komisarja in trenerja z licenco. To je gotovo dokaz, da ta šport jemljemo nadvse resno in ambiciozno in taka je tudi naša usmeritev v bodoče. Sproti skrbimo za dobro stanje infrastrukturnih objektov, stadiona in tekmovalne steze, saj želimo zagotoviti čim večjo varnost tekmovalcev in udobnost gledalcev na dirkah. Pred leti smo ob podpori Občine Lendava smo prenovili celotno zaščitno ograjo in izgradili razsvetljavo stadiona, kar nam omogoča izvedbo nočnih dirk pod evropsko primerljivimi pogoji. Tekmovalno stezo smo opremili z zračnimi blazinami in tako dvignili raven varnosti voznikov. S tem smo naredili dodaten prispevek k atraktivnosti tega športa.

Ob 40. obletnici želimo nadaljevati s popularnostjo tega športa, vzgojiti mlade in prodorne športnike, povečati zanimanje gledalcev in obiskovalcev na stadionu in ohranjati visoko raven organizacije in izvedbe dirk v Lendavi!”