FOTO: Svečano odprli most na Benici

Današnji dopoldan so na Benici odprli težko pričakovani most čez reko Ledavo, ki omenjeno naselje povezuje z naseljem Pince-Marof in ki krajanom Benice ter Petišovcev predstavlja najkrajšo pot do avtoceste.
Prvi most na Benici je bil postavljen ob nastanku vasi. To je bilo okoli leta 1925, ki pa ga je dobro desetletje za tem, leta 1938 odnesla visoka voda. Takrat sta namreč družno poplavljali reki Ledava in Mura. Vaščani se niso dali in so hitro, udarniško -kot se je temu takrat reklo, postavili nov most. Po drugi svetovni vojni jih je čakala enaka naloga, a za neomajne vaščane Benice in Pince-Marofa ta ni bila pretežka. Most je ob takih ali drugačnih posegih združeval naselji skoraj tri desetletja.

Leta 1974 je bil postavljen prvi most s kovinsko konstrukcijo. Investicijo je vodila in izvedla krajevna skupnost. Material za konstrukcijo je prispevalo podjetje Nafta Lendava, hrastov les pa je prispevala država, na posebno angažiranje takratnega gozdarja in skrbnika Murske šume, Gonze. Most so gradili vaščani sami. Kot vsakič dotlej. Udarniško.

Istega leta je visoka voda reke Mure utrgala nasip in poplavila Benico, takratni most pa je bil edina pot vaščanom na suho. Tako je most reševal življenja. Tisti most je vaščanom ene in druge vasi služil do letošnjega poletja, ko so se pričela pripravljalna dela za izgradnjo novega mostu. Danes so na Benici tudi uradno odprli prvi most, ki je bil zgrajen s strani stroke. To je prvi most, ki ga je krajanom kot lastno investicijo postavila Občina.