FOTO: Številni dogodki minuli vikend

Minuli vikend je Lendava znova dokazala, da tudi majhno mesto lahko privabi velike kulturne dogodke, vredne pozornosti. Odprta vrta z brezplačnim ogledom mestnih muzejev in galerij, koncert hrvaške kantavtorice Luce in madžarske etno-jazz zasedbe Cirkusz-K, nastop folklornih skupin pri stolpu Vinarium, obisk starodobnih avtomobilov in še nekaj drugih prireditev je v mesto, ki vse boj postaja prepoznavno prav po svoji kulturni angažiranosti, pripeljalo številne obiskovalce, prireditev pa se množično udeležujejo tudi domačini.
V soboto, 21. julija, so svoja vrata za brezplačne oglede odprli Galerija – Muzej Lendava (GML), Muzej meščanstva, dežnikarstva in tiskarstva ter Sinagoga Lendava, ki ohranja spomin na v mestu in okolici živeče Žide in njihove potomce, ki so bili po drugi svetovni vojni dokončno pregnani.

V vseh ustanovah so bili nad odzivom obiskovalcev izjemno zadovoljni, saj so samo v soboto našteli okoli 600 obiskovalcev.

Že dopoldan so grajsko dvorišče in stari del mesta preplavili bencinski hlapi starodobnikov, kakih petdeset se jih je pripeljalo z Madžarske in Slovenije.

Na svoj račun so prišli tudi ljubitelji dobre glasbe, že v petkovem večeru je na grajskem dvorišču, ki se je izkazalo za imenitno prizorišče majhnih, intimnih koncertov, obiskovalce očarala hrvaška pevka in kantavtorica Lucije Ćustić Luce.

Sobotni večer pa so v okviru Etnolenda zaključili gostje iz Madžarske, etno – jazz trio Cirkusz-KA, ki svoj navdih črpajo iz madžarskih iz ciganskih ljudskih pesmi, tokrat pa je prevladovalo jazz muziciranje.

Živahno je bilo tudi pred stolpom Vinarium, kjer potekajo številne prireditve ljubiteljskih skupin, tokrat so se predstavili RD Romano Jilo Dolga vas in Romska glasbena skupina Romano Glauso iz Pušče ter FS Proleter – folklorna skupina iz Sarajeva v sodelovanju z Mednarodnim FF Beltinci.