FOTO: Sredina in petkova krvodajalska akcija v Dolgi vasi uspešni

Minulo sredo in včerajšnji petek sta na sporedu bili decembrski krvodajalski akciji, ki sta bili vnovič uspešni. Slednji sta se letos odvili v dolgovaškem vaškem domu, udeležilo pa se ju je 130 krvodajalcev. Tam smo bili tudi mi.
“Območno združenje Rdečega križa Lendava pokriva 6 občin in torej iz teh šestih občin tudi vabi krvodajalce. Ti krvodajalci se udeležujejo terenskih krvodajalskih akcij, ki jih imamo na območju teh šestih občin, in sicer: 3-4 na leto v Lendavi, letno enkrat v Turnišču in dvakrat v Črenšovcih. Vsi ti krvodajalci so seveda odvisni od svojega časa, ali lahko zapustijo delovno mesto in podobno … Poleg tega pa se krvodajalci prijavljajo tudi v murskosoboški enoti za tranafuzijsko dejavnost. Lendavčani so se krvodajalske akcije tam udeležili tudi v četrtek. Glede na vse razmere, prehladi, razna druga sezonska obolenja, ocenjujemo, da so se krvodajalci optimalno udeležili vseh teh krvodajalskih akcij in se trudijo, a kako bo naprej, je vprašanje. V času epidemije so se krvodajalci zelo trudili, da nam pomagajo.

Osebno menim, da bi v času epidemije krvodajalci morali biti deležni določenih prednosti, če smo želeli, da se dodatno angažirajo. S tem mislim, recimo, da bi krvodajalci prejeli kake test, testiranja za protitelesa, ipd … Gre torej za motivacijo. Take podobne zadeve smo sicer strokovnim službam že predlagali, a mi tukaj s periferije žal nismo dovolj močni,” je za naš spletni portal včeraj dejala Erika Kavaš, dr. med.

Vsa zbrana kri s področja severovzhodne Slovenije potuje na Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Kri se tam predela, pripravijo se komponente iz krvi, ki se shranjujejo na optimalni temperaturi, to za rdeče krvničke pomeni na 4 stopinjah Celzija, za svežo krvno plazmo na -30 stopinjah Celzija, pripravi pa se tudi koncentrat trombocitov, ki ima rok trajanje 5 dni. Zakaj je pomembno, da tedensko zbiramo toliko krvi? Statistika in zaloge krvi morajo biti namreč venomer usklajene, saj so najpomembnejše zaloge koncentriranih rdečih krvničk, ki imajo rok trajanja 42 dni. Pomembno je tudi, da imamo na zalogi vse krvne skupine.

“So pa tukaj nekako nedefinirane zadeve v omrežju celotne države. Definicija zalog krvi bi morala biti dorečena, jaz mislim, da bi tukaj morale biti izvedene še določene izboljšave. krvodajalci se trudijo, moramo jih tudi motivirati, saj ti ljudje mislijo na sočloveka. Potrebne bi bile tudi določene organizacijske spremembe, v smislu večjo mrežo organizatorjev torej več ljudi, kar bi pomenil tudi večji uspeh. Ena sama oseba, en sam sekretar na dolgi rok ne more delati čudežev,” je bila jasna sogovornica.