FOTO: Srečanje Počivalška in Horvata v Petišovcih in v Murskem Središću

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je včeraj popoldne v Murskem Središću srečal s hrvaškim kolegom Darkom Horvatom. Gostil ju je Dražen Srpak, župan mesta in od decembra lani tudi poslanec v hrvaškem parlamentu.
Gospodarska ministra Slovenije in Hrvaške Zdravko Počivalšek in Darko Horvat, ki sta se popoldne srečala na meji ob Muri pri Petišovcih, si predvsem želita sodelovanja in čimprejšnjo vrnitev gospodarstva obeh držav v tirnice pred koronsko krizo. Počivalšek verjame, da bo prehod meje s Hrvaško za turiste popolnoma sproščen s 1. junijem. Ta sta sta imela delovni sestanek v Murskem Središću, v izjavah na mostu čez Muro pa sta poudarila, da je treba vsako priložnost izkoristiti za povezovanje dveh sosednjih držav, posebno še, če imata tako dobre gospodarske temelje kot Slovenija in Hrvaška, piše STA.

Počivalšek je dejal, da sta imeli Slovenija in Hrvaška preteklo leto rekordnih 6 milijard evrov trgovinske menjave, od tega 4,5 milijarde blagovne in 1,5 milijarde evrov storitvene menjave. Slovenija pa je na Hrvaškem investirala za dve milijardi evrov, medtem ko so hrvaške naložbe v Sloveniji dosegle okoli milijardo evrov. Zavzel se je tudi za čimprejšnjo normalizacijo transportnih in cestnih tokov, tako za pretok tovora kot tudi za turistične prehode.

Srpak si že nekaj let prizadeva za sodelovanje Slovenije pri postavitvi novega mostu čez reko Muro, na katerega bi se navezala obvoznica za Mursko Središće, nova cestna povezava pa bi okrepila tranzitne povezave in gospodarsko sodelovanje med državama v tem delu regije. Počivalšek se je strinjal z željo, da obe državi utirita gospodarstvi na tirnice pred koronavirusom ter da skupaj artikulirata interese v Bruslju skozi aktualno predsedovanje Hrvaške EU in tudi v času slovenskega vodenja povezave prihodnje leto.