FOTO: Spust Murskih ladij znova po štirih letih

Po dolgih štirih letih se je na reko Muro vrnila prireditev, ki združuje ob njej živeče narode, ustvarja prijateljstva, spodbuja k ohranjanju starih plovil “murskih ladij” in spodbuja k ekologiji. Šlo je za Mednarodni spust Murskih ladij, ki je trajal v soboto in nedeljo, katerega sta organizirala Društvo čolnarjev Dokležovje in Eko udruga Murščak Domašinec.
Spust se je minulo soboto pričel v Avstiriji, pri mlinu v Cmureku, in zaključil v nedeljo s prihodom v Domašinec na Hrvaškem. Vmes bo organiziranih več postankov vzdolž reke v Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji. V spustu sta aktivno sodelovala tudi župan in podžupan Občine Lendava Janez Magyar in dr. Mihael Kasaš, skupaj z gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Petišovci. Skupaj z županom Murskega Središča Draženom Srpakom sta se v nedeljo spustila po reki in se ob 11. uri ustavila na Benici, kjer je župan Magyar tudi nagovoril udeležence.

Spust murskih ladij po lepotici Muri vsako leto navduši množico ljudi in ljubiteljev reke, ki ji zaradi izjemnega rastlinskega in živalskega sveta številni pravijo kar evropska Amazonka.

FOTO: Tomaž Galič, dr. Mihael Kasaš