FOTO: So pred Speedway teamom Lendava boljši časi?

Včerajšnji pozni popoldan se je v hotelu Cubis v Lendavi odvila redna letna skupščina Speedway teama Lendava. Predstavili so delo v preteklem letu in plane za leto 2019. Vozniki Speedway teama Lendava, letos bodo ti kar štirje, bodo udeleženi na petih dirkah, od tega bodo tri dirke na sporedu v Petišovcih.
Leto 2018 je bilo za lendavski Speedway klub prvo v zgodovini, ko društvo ni imelo svojega voznika. Kljub dvema prijavljenima dirkama, je bila organizirana le ena in sicer državno prvenstvo posameznikov, ki je bila hkrati finalna dirka. Druga dirka ni bila organizirana zaradi premajhnega števila voznikov tisti trenutek. V državi se že sicer že nekaj let društva srečujejo s pomanjkanjem voznikov, startne liste pa dopolnjujejo z vozniki iz tujine, kar pomeni, da so vse dirke hkrati nekako mednarodne. Za speljano dirko je klub dobil tudi priznanje.

V klubu se že nekaj let zavedajo, da bi morali pripraviti plan vlaganj v športni objekt in se z lastnikom objekta, Občino, dogovoriti za nekakšno dinamiko vlaganj v infrastrukturo. Do sedaj vodstvu kluba to nekako ni uspevalo, kljub dogovorom z bivšim županom pa do realizacije ni prišlo. Že od lani so se s slednjim dogovarjali tudi o prenovi zaščitne žične ograje, a zaman. Vzdrževalna dela na ograji sicer sedaj potekajo. Izvajalec del je podjetje Artex Lendava s podizvajalcem. Po končanju del bo stezo potrebno znova licencirati.

Že več let si vodstvo društva prizadeva dobiti vsaj enega javnega delavca, a je to zaradi zmanjševanja števila javnih del zelo težko. V kolikor bi društvo dobilo kakšnega, bi Občina to tudi sofinancirala. Tudi v lanskem letu je bil na dirkališču izveden kamp za mlade voznike. Udeležilo se ga je devet otrok in mladincev, na izposojo pa so prejeli tudi manjši motor iz AMTK Ljubljana. Konec leta so pripravili dan odprtih vrat, ki je bil namenjen preizkusu spidvej motorja. Interesentov je bilo osemnajst. Med drugim je društvo obeležilo tudi 40. obletnico delovanja, prisotni pa so se spomnili vseh prelomnic v zgodovini društva.

Predsednik društva, Andrej Matjašec je prisotne spomnil tudi na dogovore o prodaji stadiona, ki so bili aktualni predvsem v letu 2018, v času bivšega župana. Interesent naj bi bil Matej Žagar, a vodstvo društva tega nikoli ni podpiralo. Do prodaje ni prišlo, neustrezne, različne in netransparentne pa naj bi bile tudi cenitve celotnega objekta. Novi župan o tem sicer s strani prejšnjega župana ni bil seznanjen. Speedway team Lendava je imel v letu 2018 13.468 prihodkov in 9.823 evrov odhodkov. Društvo je tako prikazalo presežek prihodkov nad odhodki in sicer 3.645 evrov. Stanje denarnih sredstev na računu je na dan 31.12.2018 znašalo 1.772 evrov. Finančno poročilo je potrdil tudi nadzorni odbor.

Leto 2019

V Petišovcih bodo letos na sporedu tri dirke državnega prvenstva, vozniki Speedway teama Lendava pa se jih bodo udeležili pet. Prva dirka bo 10.5. v Lendavi, v Petišovce pa prihaja AMTK Ljubljana, 11.5. sledi povratna dirka v Ljubljani. 13.7. bo v Petišovcih na sporedu Državno prvenstvo posameznikov. Naslednja dirka bo v Petišovcih na sporedu 17.8., ko v goste prihaja Krško, zadnja dirka pa bo na sporedu 12.10, ko se Lendavčani odpravljajo v Krško. Speedway camp bi se letos naj odvijal 14.4., oktobra pa znova sledi dan odprtih vrat. Za Lendavo bodo letos nastopili štirje vozniki: Dalibor Bot (Lendava), Dario Vugrinec (HR), Roland Benkő (HU) in Tim Gal (Lendava).

Pozitivne novice pa prihajajo tudi iz Občine Lendava, saj bo Speedway team Lendava na prioritetni listi za financiranje bistveno višje, kot je to bil v prejšnjih letih. “Župan Magyar želi, da se spidvej dvigne na takšno raven, kot nekoč,” je dejal Matjašec in dodal, da je županu predstavil določene zadeve iz preteklosti, med drugim tudi ponudbo za nakup novih zračnih blazin. Na razpise bi se Speedway team Lendava prijavljal v sodelovanju z Občino. “Rad bi poudaril, da smo letos pričeli dobro in upam, da bo sodelovanje še boljše. Občina želi, da bi se spidvej tukaj nadaljeval, a bo potrebno vse skupaj dvigniti na višjo raven,” je še dejal Matjašec.