FOTO: Skupaj so zmogli!

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – območna izpostava Lendava je želela ohraniti stike s kulturniki na daljavo, prav tako z drugimi društvi pomurskega območja in tudi širše. Zato so v začetku aprila razpisali dva natečaja, in sicer literarnega na teme: V osami, V karanteni, Strah, Tišina misli in Naši junaki, ter likovnega na temo: V karanteni.
Svoje literarne prispevke (pesmi, prozo in odrska besedila) je poslalo 32 ustvarjalcev iz Slovenije in sosednje Hrvaške. Prispevki, objavljeni v zborniku, so v slovenskem, madžarskem in hrvaškem jeziku. Na likovni natečaj se je prijavilo 25 likovnikov s 34 deli iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, največ iz likovne sekcije KD Polzela.

Vsa literarna in likovna dela so izdali v priložnostnem zborniku z naslovom Skupaj zmoremo. Uvodnike v zbornik so napisali: Janja Magdič – vodja JSKD OI Lendava, Olga Paušič – pisateljica, scenaristka in režiserka, ter ljubiteljski likovnik Ludvik Žižek. Jezikovni pregled slovenskega teksta je delo Olge Paušič, madžarskega teksta pa Marije Dragošič in Judit Zagorec-Csuka. Likovna dela je fotografiral Tomaž Galič. Zbornik je oblikoval Peter Orban, natisnila tiskarna  Arma, d.o.o. Lendava. Predstavitev likovnih del in zbornika je bila 30.6.2020, ko je bila odprta razstava v avli kulturnega doma ter prebrana nekatera besedila  iz zbornika. Ob tej priložnosti so vsi ustvarjalci prejeli zahvale in zbornik. Razstava je bila na ogled do 1.9.2020.

Priložnostni zbornik Skupaj zmoremo in po eno likovno delo, ki so ga likovniki podarili, so v oktobru prejele kot darilo vse lokalne skupnosti UE Lendava, Center za reševanje Lendava, Zdravstveni dom Lendava, Črenšovci in Dobrovnik, Dom starejših Lendava in Ljutomer, KKC Lendava, Splošna bolnišnica Murska Sobota ter Občini Ljutomer in Murska Sobota. Ostalim občinam, od koder so sodelujoči ustvarjalci, so bili izdelki poslani po pošti.

“Zbornik Skupaj zmoremo je hkrati zahvala vsem, ki so se in se še neumorno trudijo v času epidemije za njeno zajezitev in s tem izpostavljajo svoje zdravje. Naj bo to naša skromna zahvala in sporočilo, da jih vidimo in čutimo z njimi, obenem pa spomin na čas v karanteni. »Kjer je volja – tam je pot. Dokazali smo, da skupaj zmoremo,« smo zapisali v zbornik z željo, da solidarno in dosledno upoštevamo vsa navodila NIJZ, kajti le tako bomo zmogli preživeti tudi ta težek, neprijeten čas. Ostanimo doma in ostanimo zdravi,” so sporočili iz JSKD OI Lendava.