FOTO: S čolni po Muri, ob 9. dnevu reke Mure

Podobno kot že vrsto let v začetku maja, je Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Radgona tudi letos, v sodelovanju z Občino Gornja Radgona, Društvom Moja Mura, ter PGD iz avstrijske Radgone (FF Bad Radkersburg), pripravilo IX. dan reke Mure 2017.

Samo tekmovanje na reki Muri, pod imenom “Dan reke Mure – Gornja Radgona & Bad Radkersburg 2017”, je potekalo na relaciji med Termami Bad Radkersburg in mostom čez reko Muro med obema Radgonama, končni cilj pa je bil na novem pristanu, ki je velika pridobitev za Gornjo Radgono in okolico sploh. Že pred tem so organizatorji prav na omenjene prireditvenem prostoru zbirali prijave tekmovalnih ekip, po prijavah (19 moških in 4 ženske ekipe) in žrebanju vrstnega reda tekmovalnih ekip pa se je začelo zanimivo tekmovanje, ki je potekalo na izpadanje. Udeležence tekmovanja, ki ga je strokovno povezoval Branko Klun, sta med drugimi pozdravil tudi župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, ki so se s sodelavci in prijatelji tudi spustili po reki Muri, a je izpadli v četrtfinalu.

Kot poudarjajo organizatorji, omenjeno prireditev, ki so jo poimenovali “Mura nas povezuje – Die Mur verbindet uns”, s tekmovanjem pripravljajo z namenom usposabljanja gasilskih enot, enot civilne zaščite in drugih organizacij, ki delujejo na poplavnih območjih v Pomurju in širše. Hkrati pa je to prireditev s katero se želi opozoriti na skrb za naravno ohranjanje reke Mure z okolico. Nenazadnje ima prireditev namen druženja strokovne in nestrokovne javnosti, to je prebivalcev sosednjih držav, preko katerih se na koristen in prijeten način promovira tudi turizem obeh sosednjih dežel. Tokratno tekmovanje, ki se ga je udeležilo skupno 23 ekip predvsem iz pomurske in štajerske regije, a tudi iz drugih delov države, ter iz sosednje Avstrije, je potekalo v kategoriji rafting čoln (posadka s 6 + 1 člani ekipe). Tekmovalna proga na reki Muri v dolžini dobrih 1000 metrov, in sicer na relaciji Terme Bad Radkersburg (Avstrija) – pristan Gornja Radgona (Slovenija), ni bila posebej lahko, saj je vodostaj bil nekoliko višji, in dokaj visoka Mura je čolne kar “zanašala”.

Kljub temu ni bilo nobenih težav, saj je organizacija bila izvrstna, ob tem so varovanje na reki Muri so izvajali člani reševalne postaje GA-PO-RA iz Gornje Radgone, ter gasilci iz Bad Radkersburga. Med potekom tekmovanja so učenci OŠ Gornja Radgona, po Muri spustili natanko 27 (toliko držav je po izstopu Velike Britanije v EU) lesenih ladjic, ki nesejo pozdrave po Muri, nato po Dravi in Donavi, vse tja do Đerdapa in morebiti Črnega morja.