FOTO: Rekonstrukcija: Tako izgleda del Doma starejših Lendava od znotraj

Sredi julija se je pričela težko pričakovana rekonstrukcija Doma starejših Lendava, ki bo trajala leto dni. Dom starejših Lendava je na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pridobil dobre štiri milijone evrov finančnih sredstev. Stanovalce, teh je 68, so preselili v hotel Izvir Medico v Radence. Kapaciteta samega Doma starejših bo po rekonstrukciji nekoliko zamnjšana, a obstoječih stanovalcev seveda ne bodo odslavljali.
Izvajalec del, to je murskosoboški gradbinec Pomgrad, trenutno izvaja rušitvena dela. “Rušitvena dela se bližajo h koncu, za tem pa se bodo začela gradbena dela. Povedati je potrebno, da bodo balkoni v sobah odstranjeni, s čimer bomo v vsaki sobi dobili nekaj kvadratnih metrov prostora in sicer zaradi vzpostavitve enoposteljnih in dvoposteljnih sob z lastnimi sanitarijami. Bomo pa, ker balkonov torej več ne bo, skušali zagotoviti skupne terase, ki jih bodo lahko seveda uporabljali vsi stanovalci,” je uvodoma dejal direktor, Goran Kuzma.

Na naše vprašanje, ali bo kapaciteta Doma starejših Lendava v prihodnosti zaradi uvedbe enoposteljnih in dvoposteljnih sob zmanjšana, je Kuzma odgovoril pritrdilno. “Kapaciteta se bo nekaj malega zmanjšala, saj iz tri in štiriposteljnih sob prehajamo na standard eno in dvoposteljnih sob ter na gospodinjski model dela. S tem bomo vsekakor dosegli boljši standard. Odslavljali seveda ne bomo nikogar. V pripravi imamo še en projekt, ki bo del trenutnih kapacitet nadomestil in sicer gre za prenovo nekdanje Dvojezične srednje šole Lendava na Glavni ulici in do zaključka investicije na matičnem objektu bi se tudi tisti prostori postopoma pripravili. V kolikor bi prišlo do kakšne zamude ali spremembe načrta, bi zasedenost postopoma zmanjševali v roku leta dni. Nikogar torej ne bi odslavljali, temveč bi regulirali sprejeme. Projekt nekdanje Dvojezične srednje šole Lendava je trenutno tik pred objavo razpisa, zanj pa bodo namenjena ločena sredstva,” je še dejal sogovornik.

Dom starejših Lendava ima skupno trenutno 172 stanovalcev, dobra tretjina jih trenutno biva v Radencih, preostali pa bivajo v gospodinjski skupnosti ter v drugi polovici objekta, ki se trenutno še ne prenavlja. “Posebnosti v Radencih ni, vse poteka po načrtih, smo zelo zadovoljni, stanovalci poročajo da so z namestitvijo zadovoljni, po okoliškem parku se zelo radi gibajo pa tudi že sicer je to za njih ena zanimiva izkušnja, saj veliko stanovalcev v hotelih ali podobnih nastanitvenih objektih ni bivalo nikoli,” je zaključil direktor, Goran Kuzma.