FOTO: Rekonstrukcija nasipa reke Mure na Benici v polnem teku

FRISCO 2.2. je že tretji od štirih strateških projektov v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014 – 2020. Ta se je pričel izvajati tudi na območju Občine Lendava, natančneje na Benici, kjer poteka rekonstrukcija nasipa reke Mure. Pogodba je bila podpisana oktobra 2020, pripravljalna dela pa so se pričela že konec minulega leta.
Več kot deset let po hudih poplavah na našem območju, predvsem v naselju Benica pri Lendavi, bodo krajani prihodnje leto končno le dočakali nov protipoplavni nasip. Slovenija ga bo zgradila v okviru mednarodnega projekta za zmanjševanje nevarnosti poplav FRISCO, o katerem smo že poročali, nasip pa so naši sosedje Hrvati na najkritičnejšem delu v sklopu istega projekta že zgradili. Dolžina nasipa bo okrog 890 metrov, s čimer bodo zavarovali naselje Benica, kjer je v nevarnosti okrog 70 nepremičnin, torej kakih 200 ljudi. Vsaka stran, torej Slovenija in Hrvaška, bo za projekt namenila 2,5 milijona evrov, skupno bo torej na obeh straneh porabljenih 5 milijonov evrov, večino denarja pa prispeva Evropska unija.

Krajani naselja Benica so na nasip čakali 13 let

Dela bodo vključevala gradnjo novega nasipa, rekonstrukcijo dela obstoječega nasipa, gradnjo prehodnih ramp, servisne ceste in drugih elementov nasipa z namenom funkcionalnosti objekta. Časa za izvedbo vseh pogodbenih obveznosti ima izvajalec (POMGRAD – VGP d. d.) 238 dni od podpisa pogodbe (14.10.2020). Direkcija za vode na tem območju načrtuje še utrditev nasipa v Gaberju, Gornji Radgoni ter gradnjo nasipa med Hotizo in Bistrico.

Benica je naselje med dvema vodotokoma, med enim večjim, Muro in manjšim, reko Ledavo. Zgodovina je že potrdila, da lahko voda povzroči ogromno težav, spomnimo se denimo leta 1925 in leta 1972 ko so Prekmurje prizadele hude poplave, pa tudi 20 in 6 let nazaj, ko so vode konkretno grozile našemu območju. Večletno zanemarjanje nasipov predvsem ob reki Muri je stanje vse bolj slabšalo, sedaj pa je končno napočil čas, da se zadeva uredi enkrat za vselej.

“V Sloveniji je reka Mura značaja, da poplave pridejo z zamikom. Na te se da pripraviti in je malenkost bolj kontrolirana situacija kot na območjih kjer se nahajajo reke s hudourniškim značajem, zato se je mogoče v enem obdobju porečje Mure nekoliko zanemarjalo,” je že leta 2019 za RTV Slovenija dejala Suzana Stražar iz Direkcije RS za vode.


FOTO: Beat Turk