FOTO: Raziskano: To je razlog, da vsako noč smrdi po dimu

Vedno več občanov se že več kot teden dni pritožuje, da zaznavajo močan vonj po dimu, po zažganem senu ali slami. Smrad se običajno pojavlja med polnočjo in četrto uro zjutraj, včasih kako uro prej, ter je v določenih delih mesta in okoliških naseljih še posebno močan. Zadevo smo raziskali.
Vse več občanov poroča, da v nočnem času zaznava močan vonj po dimu. Kar nekaj se jih je z isto tematiko oglasilo na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook, reakcije pa so po večini iste, negativne. V smrad tokrat (preverjeno) ni vpletena razvpita bioplinarna ECOS, saj ta več ne obratuje, težave pa ne gre naprtiti niti Leku na Industrijski ulici, pa čeprav smo predvčerajšnjim zvečer tam zaznali precej močan vonj po zažganem senu oziroma slami.

A težava najbrž ne bo hitro rešena. Smrad po zažganem senu oziroma slami prihaja iz sosednje Madžarske, kjer se tamkajšnje oblasti že dlje časa borijo s požigalcem. Neuradni podatki, ki smo jih pridobili včeraj, kažejo prav na to. Pred kratkim so, najprej v Reszneku, ta je okrog 12 kilometrov oddaljen od Lendave, zagorele velike bale sena, na delu pa je bilo na desetine gasilcev. Zgodba se je ponovila še v Rédicsu, na poljih, ki so zgolj kilometer oddaljena od Slovensko-Madžarske meje.

Požigalec naj bi, po mnenju tamkajšnje policije, požigal zaradi nevoščljivosti. Veliko obdelovalnih zemljišč v red s pripadajočimi objekti, je od banke upnice kupil avstrijski državljan. Šlo je namreč za stečaj podjetja, ki je s temi zemljišči upravljalo. V zgodbo o propadlem podjetju naj bi bil vpleten tudi slovenski državljan, a podrobnosti (zaenkrat) niso znane. Madžarski varnostni organi med drugim že dlje časa varujejo večjo količino bal sena še na dveh drugih lokacijah, da se požigalec ne bi lotil še teh.

Po neuradnih podatkih naj bi skupno v dveh požigih zgorelo okrog 1000 bal sena, nekatere informacije pa omenjajo celo dvakrat višjo številko. Najmanj 500 bal (neuradno celo tisoč), naj bi pogorelo v Rédicsu, le streljaj od državne meje, te pa na poljih tlijo že dlje časa. Gašenje velikih bal sena je izjemno naporno, velikokrat pa jih pustijo da tlijo do konca. Na spodnjih fotografijah je jasno vidno, da je v dimu že dlje časa večji del območja tik čez mejo, dimne zavese se vijejo več kilometrov, v nočnem času pa veter dim prinese tudi čez mejo, v Lendavo. Iz tega je seveda moč sklepati, da bomo težave z dimom imeli še kar nekaj časa …