FOTO: Radmožanci: Na Szomijeve že čaka mobilna hiška, nameščena bo konec avgusta

Družina Szomi iz Radmožancev, o kateri smo že poročali, je ne po lastni krivdi zabredla v težave, natančneje pristala prav na dnu. Enostavno jih je povozil čas. Če bi pred desetletji imeli kakšno pomoč, ali bi jim kdo ponudil kakšen koristen nasvet, tokrat tega prispevka gotovo ne bi bilo.
Szomijeve, katerim nikoli ni manjkalo hrane, v nekih drugih časih so sicer živeli prav v redu, je povozil in osiromašil čas. Čeprav so ti režijske stroške vedno poravnali v roku, kar počnejo še danes, so njihova ogromna težava stanovanjske razmere. Hiša, neuradno je bila zgrajena leta 1905, se je začela pogrezati. Zlasti kritično je s streho, ki že desetletja pušča, danes je tako daleč, da ne bo nobeno presenečanje, če se skupaj s stenami podere na nesrečna starša in njunega sina. Že od zunaj se vidi, da gre za pravo podrtijo, ki ni primerna za življenje ljudi, v notranjosti pa je prava groza. Prišli so tudi obrtniki, ki so pregledali stanje v katerem je hiša in splošna ugotovitev je, da stropov in strehe enostavno ni možno popraviti, ker bi se v primeru nove strehe podrle stene in bi vse končalo na tleh.

Mobilna hiška že pripravljena pri sosedih

Lendavska izpostava Rdečega križa je v minulih tednih, tudi s pomočjo medijskih objav in države, uspela priskrbeti še neuporabljeno mobilno hiško, izmer 8m * 2,90m. Hiška na omenjenih skoraj 24 kvadratih ponuja vse, kar Szomijevi potrebujejo za človeku dostojno življenje. Premore ležišča, kopalnico z wc-jem in kuhinjo, celoten objekt je klimatiziran -z omenjeno klimo se je moč tudi ogrevati, ima pa tudi možnost, poleg vode, priključitve na kanalizacijo in telekomunikacijske priključke. Hišica je trenutno shranjena pri sosedih, saj bo, za potrebe slednje, potrebno urediti temelje, še pred tem pa urediti gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt, ki ga bo predvidoma do sredine avgusta izdala UE Lendava. Priprava temeljev bo predvidoma sledila v zadnjih dneh avgusta.

Že sicer pa se je na tekoči račun Rdečega križa Slovenije, izpostava Lendava, za Szomijeve do tega trenutka nateklo skupno 2.887 evrov, donatorji pa prihajajo iz bližnje in daljne okolice. Finančna sredstva je skupno do sedaj doniralo 87 oseb.

Težave so se kopičile

Težav sta se Jolanda in Albert zavedala že pred desetletji, tako, da sta v osemdesetih in devetdesetih letih nabavila praktično ves gradbeni material, stensko in strešno opeko, leseno konstrukcijo in večino drugih materialov, a ker nesreča nikoli ne počiva, je vse ostalo samo pri poskusu, da bi si zgradila novo hišo. Kupljeni materiali tako že desetletja propadajo. “Ko smo nameravali začeti z deli je Albert imel nesrečo, ko je padel s traktorja in vse je splavalo po vodi. Nikakor se ni pošteno pozdravil ob tem je postal hud diabetik in težave so se samo kopičile,” žalostno pove Jolanda, ki je tudi sama že praktično tri desetletja invalid, ki si za hojo pomaga z berglami. 

V okviru zbiralne akcije za družino Szomi iz Radmožancev, podatki za pomoč:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Lendava
Kranjčeva ulica 4
9220 Lendava
TRR: SI56 0312 4100 0922 524
Sklic: SI 00 1906-31082019
Namen: POMOČ SZOMI

Ob našem obisku: