FOTO: Prvič so s starodobnimi vojaškimi vozili 190 km ob celotni prekmurski meji

Potem, ko jim je pandemija koronavirusa, konec aprila onemogočila organizacijo njihovega tradicionalnega potepanja z njihovimi starodobnimi lepotci, je Jeep klub Veteran Murska Sobota, ki šteje 38 članic in članov, sedaj organiziral vožnjo s starodobnimi vojaškimi vozili džip ob celotni prekmurski meji s Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo ter ob reki Muri, ki Prekmurje povezuje s Prlekijo in Slovenijo.
“okrog Prekmurja” in sta ostalim predlagala, da se po isti poti, po prekmurskih ravnicah in hribčkih, odpravijo še s starodobnimi lepotci.

Udeleženci zanimive in lepe panoramske vožnje, šlo je zgolj za člane kluba, ker prijateljev iz drugih klubov, zaradi omenjenih omejitev, tokrat niso vabili, so se zbrali pri njihovem članu – gostišču Gaj Kuzma v Odrancih, kjer se je potepanje z jeklenimi konjički, po okrepčilu, tudi začelo. Iz Odrancev so se najprej, čez Srednjo in Dolnjo Bistrico, Hotizo, Kapco, Gornji in Dolnji Lakoš, Trimline, Petišovce, Benico, Pince Marof, Dolino, Banov breg in Čentibo, popeljali do Lendave in naprej so razglednega stolpa Vinarium v Dolgovaških goricah, kjer je bil prvi postanek. Pot so ob meji z madžarsko, skozi Dolgovaške gorice, Dolgo vas, Mostje, Genterovce, Kamovce in Žitkovce, nadaljevali do Dobrovnika in nato Kobilja. Od tam se je karavana nadaljevala skozi: Motvarjevce, Pordašince, Prosenjakovce, Središče, Ivanjševce, Domanjševce in Krplivnik do Hodoša. Bili so tudi v najbolje severnem delu Slovenije, v Dolencih in Budincih, nato pa , čez Čepince, Neradnovce, Lucovo, Šulince, Ženavlje, Martinje, Trdkovo in Matjaševce do Kuzme, kjer so udeleženci zgodaj popoldan bili že dobro namočeni, kajti naliv jim ni prizanesel. Toda, kot so dejali noben naliv, dež ali neurje, prvim “vojakom” ne more do živega, kot so dejali. Zato se je vožnja nadaljevala skozi Sotino, Ocinje, Kramarovce, Nuskovo, Fikšince, Gerlince in Korovce, do Cankove. Iz tamkajšnjega lovskega doma je sledila predzadnja “etapa,” skozi Skakovce, Krajino, Gederovce, Sodišince, Murske Petrovce, Petanjce, Tišino, Tropovce, Gradišče, Murske Črnice, Satahovce in Krog, do Bakovcev. Od tam pa še čez Dokležovje, Ižakovce, Melince in Gornjo Bistrico, do startno – ciljnih Odrancev. Seveda so vmes, na natanko 190 km dolgi trasi, bili tudi postanki za okrepčila voznikov in starodobnikov, ki so seveda bolj žejni kot sedanja novejša vozila. Kljub starosti vozil, za katera lastniki zelo dobro skrbijo, so vsi brez težav prispeli do cilja, enako kot denimo pred šestimi leti, ko so se peljali v Normandijo ob praznovanju 70. obletnice izkrcanja zavezniških sil v drugi svetovni vojni. To je po besedah predsednika Jeep kluba Veteran Murska Sobota Štefana Jančariča tudi najdaljša pot na katero so se podali prizadevni člani kluba, ki deluje že 12 let.

Sicer pa, prejšnja leta so v klubu za svoje vožnje izbirali različne zanimive poti po Pomurju, nanj pa so vabili tudi prijatelje iz sorodnih društev po Sloveniji in tujini. Tokrat pa, kot rečeno prvič po samih asfaltnih stezah ob prekmurski meji: “Običajno je na naših vožnjah bilo več vozil, kot jih je danes. Ob omejitvah zaradi koronavirusa smo se odločili, da bo tokrat na vožnji le osem vozil. Na tokratni vožnji smo imaeli le štiri postanke, pri čemer ni bilo predstavitev vozil in druženj s prebivalstvom krajev ob poti, kot je bilo prejšnja leta. Moram spomniti, da se je na vožnjah, ki jih je prejšnja leta organiziral Jeep club Veteran Murska Sobota, vila tudi kolona več kot 40 vojaških vozil z več kot stotnijo udeležencev. Vozili smo se tako po Pomurju, kakor tudi sosednjih območjih Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Iz teh štirih držav so bili tudi udeleženci. Društvo so ustanovili pred dvanajstimi leti, v njem pa so lastniki starodobnih vojaških vozil iz Pomurja, nekaj pa jih je tudi iz sosednjih slovenskih območij,” je še povedal Štefan Jančarič.