FOTO: Programska konferenca in programski zbor ter pohod OZSČ in OZVVS Lendava

Območni združenji slovenskih častnikov in veteranov vojne za Slovenijo Lendava sta včerajšnji popoldan v lovskem domu v Dolgi vasi izvedli programsko konferenco in programski zbor ter se odpravili na tradicionalni pohod do pomnika vojne za Slovenijo v Dolgi vasi. “Čeprav nas pestijo ukrepi za preprečitev pandemije, je potrebno za delovanja združenja vložiti še več truda in volje, da je lahko prepoznavno in da skrbi za članice in člane,” so sporočili.
Oba predsednika, Robert Lenarčič in Ljubo Dražnik, sta izčrpno poročala o delu v minulem letu. Ocenila sta, da je delo obeh organizacij bilo zelo uspešno, saj je vsaka organizacija organizirala ali bila udeležena na več kot 60 aktivnostih. Skoraj v celoti sta bila realizirana lanska program kljub oteženemu delovanju zaradi epidemioloških razmer. Ocenam o dobrem in uspešnem delu so pritrdili tudi gostje iz sosednjih častniških, veteranskih in ostalih domoljubnih organizacij. Sprejeta sta bila tudi načrta dela za letošnje leto in finančna načrta, ki tudi pogojujeta izvedbo načrtov dela. V veteranski organizaciji so svoje člane, ki so se posebej angažirali pri delu v organizaciji, nagradili s priznanji Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Srebrne plakete ZVVS so prejeli Ignac Horvat, Robert Lenarčič in Tibor Lipič. Za zelo dobro sodelovanje in pomoč pri izvedbi organizacije proslave ob 30-letnici MSNZ in podelitvi priznanj literarnega natečaja Pomniki pripovedujejo, pa je srebrni znak ZVVS dobil Borut Horvat, župan Občine Turnišče.

Po konferenci in zboru so se udeleženci obeh združenj in drugi pohodniki odpravili na vsakoletni pohod do pomnika pri mejnem prehodu, kjer je potekala krajša slovesnost. Pohoda se je udeležilo je več kot sto pohodnikov. Na slovesnosti so se spomnili treh desetletij, ki so minila po osamosvojitveni vojni in tri desetletja po tem, ko je bila priborjena samostojnost Slovenije. “Za to, da so se takrat lahko spopadli za samostojno Slovenijo, so morale desetine generacij pred tem ustvariti slovenski narod, jezik, kulturo in temelje gospodarstva. Za to, da obstaja Slovenija v takšni ozemeljski celovitosti, kot je sedaj, se je moral boriti že maršal Svetozar Borojević na Soči in nekoliko kasneje general Maister, ki je priboril južno Koroško in velik del Štajerske. Borci NOB so štiri leta krvaveli, da so obranili slovensko ozemlje. Brez njihovega boja, se leta 1991 ne bi imeli za kaj boriti,” je bilo moč slišati.

Z minuto molka so počastili spomin na vse umrle borce med vojno in po njej. Slavnostni govorec je bil predsednik OZSČ Lendava Robert Lenarčič, ki je opisal dogajanja pred začetkom vojne za Slovenijo in dogodke na mejnem prehodu v Dolgi vasi. Spomnil nas je tudi na dogodke v Pekrah in na to, da mejni prehod ni bil nikoli zavzet, saj sta se TO in takratna milica odločno, hrabro in enotno postavili v bran novo nastale države Slovenije. Opozoril je še na neizmerno spoštovanje med obema strukturama, ki se kaže tudi tri desetletja po skupnem boju. Sledil je še krajši kulturni program v izvedbi Glasbene šole Lendava. Po vrnitvi v lovski dom je sledilo druženje ob domači kapljici in izvrstnem pasulju, ki so ga skuhali v vojašnici v Murski Soboti.