FOTO: Prireditev na predvečer slovenskega kulturnega praznika

Včeraj zvečer se je v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi odvila osrednja kulturna prireditev, na predvečer slovenskega kulturnega praznika. Slavnostni govornik je bil mag. Igor Teršar, generalni direktor Direktorata za ustvarjalnost Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.
Javni zavod Knjižnica – Kulturni center Lendava je v sodelovanju z Občino Lendava, sinoči pripravil osrednjo slovesnost z bogatim kulturnim programom. V prvem delu programa so se predstavili trije pevski zbori (Mladinski pevski zbor DOŠ I Lendava, Komorni pevski zbor Vita ter Mešani pevski zbor »Nimam časa« Društva upokojencev Lendava), v katerih uspešno delujejo različne generacije pevcev. Sledila sta slavnostna govora mag. Igorja Teršarja ter čestitka župana Občine Lendava s podelitvijo priznanj za dosežke na področju kulture. Priznanja so prejeli: Društvo upokojencev Lendava za vsestransko vključevanje občanov v kulturni utrip občine, Glasbena šola Lendava za delo na področju vzgoje mladih glasbenikov ter Sabina Šinko za prispevek k razvoju lutkarstva in likovne umetnosti.

V drugem delu prireditve so nastopili Prifarski muzikanti, ki so se predstavili v sodelovanju z domačimi mladimi glasbeniki.

Društvo upokojencev Lendava

Kulturna dejavnost v Društvu upokojencev Lendava je zelo raznolika. Člani delujejo v gledališki skupini, pevskem zboru, literarni in likovni dejavnosti,  v krožku ročnih del in sekciji za ohranjanje kulturne dediščine. Članice krožka ročnih del že več kot desetletje vztrajajo in so svoja čudovita ročna dela postavile na ogled na številnih razstavah doma in v tujini. Njihov prispevek k ohranjanju tradicije in bogate dediščine je neprecenljiv. Svoje bogate izkušnje in izročilo uspešno prenašajo na mlajše rodove. Gledališka skupina Kofetarji letos obeležuje deseto leto in je v tem času uprizorila štiri igre: Kofetarji, En hribček bom kupil, Gremo na morje in Oporoka. Nastopili so tudi v številnih skečih  in bili dvakrat organizatorji prireditve Smejmo se s Kofetarji, na kateri sodelujejo skupine iz Pomurja.  Mešani pevski zbor Nimam časa DU poje na številnih prireditvah in koncertih tako doma kot tudi na Madžarskem in Hrvaškem. Sodelovali so na Pokrajinskih revijah upokojenskih pevskih zborov Pomurja in že dvakrat bili izbrani kot najboljši ter zastopali Pomurje v Ljubljani, v Cankarjevem domu. Njihovo petje postaja vse bolj ubrano in kvalitetno. Člani sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri DU so pripravili dve razstavi, in sicer »Vinogradništvo nekoč in danes« ter razstavo na temo »Babičina kuhinja«. V minulem letu so izdali lično knjižico z naslovom Jedi s porumenelih listov iz Lendave in okolice v slovenskem in madžarskem jeziku. Prav tako so lendavski upokojeni literarni ustvarjalci v svoja dela, ki so jih predstavili, prelili svoje spomine, želje, ljubezen, hotenja. Nekatere članice društva upokojencev recitirajo na različnih proslavah, v slovenskem in madžarskem jeziku.

Glasbena šola Lendava

Glasbena šola Lendava je ena od manjših glasbenih šol v slovenskem prostoru, toda vedno bolj prepoznavna v širšem okolju in tudi onstran naših meja. V zadnjih letih dosega šola izjemne rezultate in še nadalje beleži rast kakovosti dela. V Glasbeni šoli Lendava so v letošnjem šolskem letu vpisani 303-je učenci, ki obiskujejo pestro paleto programov. Šola od leta 2010 ob instrumentalnem programu izvaja tudi plesni program. V letu 2017 so v gledališki in koncertni dvorani Lendava izvedli že drugo samostojno baletno predstavo – Pepelko. Na šoli delujeta pihalni in harmonikarski orkester, ki se uspešno udeležujeta tudi državnih revij orkestrov, učenci šole veliko nastopajo na raznih šolskih in izvenšolskih nastopih, ter se udeležujejo revij, regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj ter festivalov. Šola dobro sodeluje z zavodi in institucijami, gospodarskimi družbami, raznimi društvi ter ustanovami v kraju in njeni okolici. Velikokrat programe raznih prireditev s svojim nastopom popestrijo učenci glasbene šole, ki pod mentorstvom svojih učiteljev navdušujejo obiskovalce. Vsako leto meseca maja organizira šola Promenadni koncert pihalnih orkestrov, ki se odvija na letnem odru Knjižnice in kulturnega centra Lendava. Na koncertu vselej nastopa več orkestrov iz vsaj treh držav.

V letu 2017 je na že 14. Promenadnem koncertu zaigralo okrog 200 mladih glasbenikov. V šoli se trudijo posebno nadarjene učence usmeriti v nadaljnje glasbeno izobraževanje na srednji stopnji oz. umetniški gimnaziji. V zadnjih nekaj letih vsako leto vsaj en ali dva učenca uspešno opravita sprejemne preizkuse ter tako nadaljujeta svoje glasbeno izobraževanje na srednji stopnji.

Številni zelo odmevni nastopi ter tekmovalni dosežki učencev glasbene šole kažejo na visoko strokovnost pri izvajanju dejavnosti, kvalitetno pedagoško delo, kakovostni kader ter vodenje le-tega.

Sabina šinko

Sabina Šinko je diplomirala leta 1992 na oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti Maribor pod mentorstvom Brede Varlove z likovnim oblikovanjem lutkovne predstave Pepelka Lutkovnega gledališča Maribor v režiji Edija Majarona. Po končanem študiju aktivno deluje na področju lutkarstva, predvsem likovnega oblikovanja lutkovnih predstav. Leta 1993 je v Lendavi ustanovila Lutkovno gledališče Pupilla, ki se je razvilo v inovativno in uspešno lutkovno skupino, kar dokazujejo številna gostovanja doma in v tujini. Likovno je opremila 33 lutkovnih predstav za otroke in odrasle.  Svoje znanje je izpopolnjevala na mojstrskih strokovnih seminarjih na Madžarskem ter  Hrvaškem. Vodi lutkovne seminarje za vzgojiteljice in učiteljice ter ustvarjalne delavnice in lutkovne krožke za otroke. Poleg lutkarstva se ukvarja še s slikarstvom in ilustracijo.V preteklem obdobju je imela 17 samostojnih in 10 skupinskih razstav, ilustrirala je knjige za otroke ter naslovnice knjižne zbirke Piramida založbe Litera. Leta 2010 ji je Univerza v Ljubljani podelila »Priznanje za pomembna umetniška dela na področju gledališke in radijske umetnosti – lutkarstva«. Sabina Šinko je zaposlena na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru kot izredna profesorica za lutkarstvo.

 • Olga Paušič

  Drži, svečanost je bila OK, izvajalci krasni, čeprav se mi je zdelo, da je vsaj 50 odstotkov prisotnih prišlo poslušat predvsem Prifarske muzikante. No, pa nič hudega. Različni ljudje, različni okusi. V glavnem: imamo potencial (na glasbenem in likovnem področju, kjer imamo hvala bogu tudi veliko strokovnjakov). Potencial imamo seveda tudi drugod v kulturi, kjer pa ni strokovnjakov, zato produkcije niso tako “odmevne”. Za primer vzemimo gledališče – ni režiserjev/strokovnjakov, zato se znajdemo vsak po svoje, bolj kaotično je vse skupaj; na področju založništva sploh ni načrta, ni posluha, še manj denarja, torej se pisci financiramo v celoti sami ali delno s podporo založb (tistih izven Pomurja, se razume) itd.
  Ko sva s prijateljico poslušali utemeljitev priznanja za Društvo upokojencev Lendava, me začudeno vpraša: “Kaj pa tvojih 7 gledaliških predstav za otroke?” Pa res! Očitno imajo pripravljalci gradiva beden spomin ali pa je DU Lendava tako malo mar za to področjer dela, da se jim ni zdelo niti omembe vredno, čeprav je nagrajenka Sabina Šinko lepo poudarila, kako pomembna je vsaka gledališka/lutkovna predstava malčkom tu v odročnih krajih, kjer pač ni poklicnih gledališč. Gre za naslednje: v minulih 7 letih sem napisala za Kofetarje 3 celovečerne komedije (Kofetarji, En hribček bom kupil, Gremo na morje), poleg tega pa še napisala in režirala za Kofetarje 7 gledaliških predstav za vrtčevske in osnovnošolske malčke (Muri in Julija, Čudežno darilo, Sneguljčica malo drugače, Mojca Pokrajculja, Božičkov pevski zbor, Čigavo bo darilo in Kdo se boji volka). Nastopili smo vsaj 100 krat, pretežno po Pomurju. Sodelovali smo tudi na srečanjih odraslih gledališčnikov.Torej ni mačji kašelj, kajne? Že zaradi upokojenk, članic skupine (za mlade) bi lahko zadevo omenili v obrazložitvi priznanja.

  Če omenim še slavnostni nagovor gospoda Teršaka – zdelo se mi je, da ga je spisal kar med čakanjem na svojih pet minut. Kaj takega zmore tudi bister devetošolec. Zanima me pa, kam bodo namenjena “dodatna” sredstva za kulturo, ki sta jih omenjala oba govorca. Menda ne spet za potrebe EPK? In komu bo šlo 250 000 evrov (za dejavnost gledališč – katerih?), ki jih omenja svetnik Koncut v svojem vprašanju na občinskem svetu.

  A naj bo, kulturni praznik je vreden pozornosti – praznujmo z upanjem v srcu in z vero, da se nam bodo – kulturnikom – vendarle kdaj zjasnilči časi.

  • MaliBumbar

   Kratek bom: podpis.

   • Mislim

    Tako je, podpis!

  • Oleg Pusić

   Ga. Paušič, to ni Facebook, zato raje pametujte tam na svojem profilu, ne pod vsako novico. S svojimi monodramami ne očarate vsakega tako kot sebe. Drugače pa želim povedati, da se KULTURA, o kateri imate toliko za povedati, začne pri človeku. In KULTURNO je odzdraviti (ja, odzdraviti) bivšim učencem, sosedom ipd. Kdor ne premore toliko KULTURE, ni poklican, da sodi o KULTURI na višjem nivoju.

   • Olga Paušič

    Kaj se pa vi greste, g. Oleg Pusić? Ste kak cenzor ali kaj v tem smislu? Nikogar s takšnim imenom ne poznam in vsakogar tudi ne poizdravim na ulici. Lendavainfo. com je hvala bogu javni medij in vsak ima pravico do besede, drži? Oglašam se pa samo v zvezi s kulturo – to je pač področje, ki ga najbolj poznam in mi ni vseeno, kaj se dogaja na tem področju. In tudi PODPIŠEM se s svojim imenom.
    Res je blizu pust, a vi očitno nosite masko non stop!

    • komentator

     ga. Olga ne rabite bluziti pod vsako novico na tem portalu. O vaših “delih” pa ne bi raje razpravljal. Vsak ki ima 5 minut časa, ve napisat knjigo kako sprehajati psa in neke kao gledališke predstave za otroke. Katere ste potem vsilili svojim razredom, katere ste učili. Dvem, morda trem je bilo všeč, ostalim pa ste šli še kako na živce s temi svojimi norostmi. Isto, kot če bi učitelj športne vzgoje sestavil ekipo iz pikada in bi jih na silo treniral in vozil na tekmovanja… In potem se hvalite kje in kako ste nastopali in ponosno gledali kako otroci delajo nekaj kar ne marajo. Čestitam!

     • Olga Paušič

      To je pa res pritlehno, gospod, kdorkoli ste! Nisem preveč zamerljiva in razumem konstruktivno kritiko, mislim pa, da ni prav, da se skrivaje “pod krinko” psevdonima res lahko vsak usaja, kakor hoče. Oglasite se z imenom in priimkom, pa bova kulturno predebatirtala to, kar vas žuli. Saj smo civilizirani ljudje, kajne?

     • Brezimnež

      Mene je poučevala ga. Paušič in čeprav je nisem maral, tudi ocene sem imel bolj slabe, a moram na tole nebulozo reagirat: “vsak ki ima 5 minut časa, ve napisat knjigo kako sprehajati psa in neke kao gledališke predstave za otroke”.

      Če bi to bilo res, bi imeli presežek v izdajanju knjig v naši občini in nešteto materiala za otroške gledališke predstave.

      Ampak temu ni tako. Pri otroških in drugih predstavah se praviloma še vedno črpa iz obstoječih pravljic; recimo pri Glasbeni šoli Lendava je bilo včeraj omenjena baletna predstava Trnjulčica. Zakaj potem g. komentator ne predlagate kakšno vašo stvaritev, ki je primerna za na oder?

   • kvazimagister

    Sram te bilo Oleg, takšnim neotesancem, za kakršnega si se predstavil, nihče ne pozdravlja. Koji ku.ac si ti, da boš ti omejeval svobodo govora drugim? To je pa res našemu dragemu kvazimagistru podobno, ki vsakega takoj po gobcu, če ima svoje mnenje. Ne poslušajte, ne prestrašite se tega neotesanca, gospa Olga! Velijko občanov ceni vaše delo in mnenje. Brez svobode govora ni ne umetnosti, ne kulture. Oleg, enak umazan cinik ste, kot naš kvazimagister, ki pridiga o milijonih v kulturi in EPK, na drugi strani pa sistematično odstranjuje lendavske intelektualce, kulturnike in sistematično uničeju kulturne zavode.
    Res žalostno, da moramo v takšnem tonu govoriti ob slovenskem kulturnem prazniku. Kvazimagister je zastrupil vse pore našega življenja, zdaj je še kulturo. Sodelovati z njim postaja problematično, sramotno dejanje, prav žal mi je tistih neizkušenih začetnikov ki so v programskem svetu EPK. Ali so oni res smetana lendavske kulture, najpomembnejši lendavski literati, glasbeniki, zgodovinarji, likovniki, gledališčniki, likovniki, pevci…? Seveda ne, kvazimagister jih je izbral po logiki kontraselekcije, ker se sposobnih kulturnikov boji. Na njihovem mestu bi zadevo še enkrat dobro premislil in ga zapustil, preden se z njim popolnoma osramotijo že na začetku svojih karier.

 • Tra,la,la..

  Jaz bi rad/a včerajšnjo prireditev pohvalil/a. Bila je z vsemi nastopajočimi in govorniki na višjem nivoju. Za vsak okus je bilo poskrbljeno. Nisem pa en/a teh obiskovalcev, ki iščejo še tako malenkost in o tem razpravljajo na portalih, ki niso samo kritiziranju namenjeni. Naučite se prosim, ga. Pavšič, od mlajših to, da se tudi prizna delo drugih. Samohvala je ‘out’. Taka prireditev ni politična prireditev, ampak druženje kulturno zainteresiranih. In kulturniki sprejemajo tudi delo drugih. Predlagam pa tem velikim kritikom, da najamejo kulturni dom in nam nekulturnikom pokažejo, kako gre pravilno. Obiskanost in aplavz vam bo plača za vaše cenjeno delo. Lep, kulturni praznik in malo več optimizma in veselja vsem na tem portalu želim. Aja, tudi jaz se danes zamaskiram-hi, hi, hi…..

  • Olga Paušič

   Ste brali, ga. Tra la la (se bojite zapisati svoje ime?), kar sem uvodoma napisala? Pohvalila sem vse izvajalce in drži, da je bila prireditev na ustrezni ravni. Če pa mi kaj ni všeč, gotovo lahko povem, mar ne?
   Zato pa imamo to spletno stran. Tudi meni ljudje povedo, kje se motim ali delam narobe in to sprejmem. Seveda, če se izrazijo s polnim imenom in priimkom, na psevdonime pa ne reagiram.

   • Tra,la,la..

    Seveda sem vaše pohvalne izlive prebral. Kdo pa sem jaz, pa se nikogar ne tiče. Portali so za izmenjavo mnenj, ne osebnih podatkov, ga. Pavšič. Mislim, da so se nekateri že naveličali teh vaših izjav. Zato se raje posvetite škatlici cigaret, dobri kavici in kaj lepega napišite. Rade volje si pridemo vsi ogledati vašo predstavo in jo bomo tudi komentirali. Pa tudi ploskali vam bomo vsi… Ne kregajte se z vsakim, saj vam nihče nič slabega noče. Sprostite se in ne žalite, tako boste tudi nekaj ljubezni in spoštovanja nazaj dobili. Lep pozdrav in lep sproščen večer vam želim…

 • Oleg Pusić

  Tako izgleda, ko se bumerang vrne. Kritike stresat je veliko zabavneje kot pa jih prejemat, mar ne? Nasmešek postane takoj bolj kisel – kakor tudi spoznanje.

  • Olga Paušič

   A mislite nase, g. Oleg Pusić? Gotovo da.

 • joze

  So bili na prireditvi predstavniki. Tistihb ki so slovensko MATERNO besedo, kri zatajili, in jim je samo važen slovenskega neizdajalskega naroda denar.
  ČAS JE, DA PRIDE RESNICA NA DAN ,,

  LAŽI O AUTOHTONIH grofinskih MADŽARIH JE KONEC- finski raziskovalci že 20 let to trdijo.

  Sprašujem, kako zmerej kričijo sožitje med zavednimi neizdajalskimi slovenci in tistimi, ki so slovenstvo zatajili..JE BOGASTVO.

 • Marjan

  Toliko nesmiselnih komentarjev. Mislim, da je prireditev uspela in pohvala vsem nastopajočim. Nagrajenci so izbrani na podlagi prijav in odločitve komisije. Dosti je takih ki delajo in nikoli ne dobijo nobenega javnega priznanja.
  Kdo v Lendavi pa pozna Prifarske muzikante ??? Saj Lendavčani ne poznamo domače dobre glasbenike.

  • Septima

   To si ti rekel,prijatelj, odziv publike v dvorani na muziciranje Prifarskih muzikantov je povedal vse, če pa nisi bil v dvorani, pa ne piši nebuloz. Lendavčani so včeraj dokazali, da poznajo Prifarske muzikante in cenijo njihovo muziciranje, kar smo dokazovali z nenehnimi aplavzi in tudi publika je pela skupaj z omenjenim ansamblom. Po dolgem času se je v Lendavi odvijala res ena proslava na nekem zavidljivem nivoju, kjer smo skupaj uživali z vsemi nastopajočimi.Še enkrat: hvala vsem nastopajočim za čudovit in čuten večer. L.p. vsem dobromislečim Lendavčanom.

 • kvazimagister

  Kvazimagister s svinjoglavim udbašem pleše zadnji tango…

 • Kvazitečnež

  Lahko v Lendavi mine kakšna debata brez nizkotnih komentarjev? Stalno eni in isti komentirajo in se skrivajo pod istimi imeni in pišejo proti županu. Če mislite, da se lahko delate norca z Lendavčanov, se motite. Že vsem greste razni Dominiči na jetra. Jokate ves dan in delate sramoto našemu mestu. Sram me je, ko pomislim, da naše spletne portale prebira kakšen Ljubljančan ali kdo drug. Neodraslo in primitivno. Na nivoju otroškega vrtca. Da pa gre gospo Paušič nekdo ozmerjat je nedopustno! Kam je šla morala enih in drugih? Sramota