FOTO: Pripravili novinarsko konferenco, za tem je sledil obisk razglednega stolpa

V tem tednu občina Lendava praznuje svoj dvajseti občinski praznik. V ta namen so v veliki sejni dvorani pripravili novinarsko konferenco, na kateri je župan občine Lendava omenil dosežke občine v minulem letu in naznanil nekaj novih projektov.

Praznovanje 20. občinskega praznika se je pričelo že minulo soboto z odprtjem razstave Foto-video kluba Lendava in se nadaljuje čez teden s srečanji na občini in v hiškah ob hotelu Elizabeta. Župan občine Lendava, mag. Balažek je v veliki sejni dvorani pripravil novinarsko konferenco na kateri je izpostavil mejnike občine v minulem letu in obelodanil nekatere druge prihajajoče projekte občine.

Župan je novinarsko konferenco začel z industrijsko cono in njeno širitvijo ob tem pa se naslonil na posledično nižanje brezposelnosti v občini in kot cilj omenil brezposelnost pod magično mejo 20 odstotkov. Razgledni stolp Vinarium je tretja najbolj obiskana turistična točka v državi, Lendava pa je v Sloveniji na področju turizma uspešna. Župan prizna, da se turisti po ogledu razglednega stolpa Vinarium sicer v Lendavi zadržujejo premalo. Ob tem se dotakne še projekta EPK in se vpraša, ali je okolje za takšen projekt sploh zrelo. Zbrati bi bilo skupno približno 25 milijonov evrov.

V minulih letih je občina opravila velike rekonstrukcije cestne in komunalne infrastrukture in omeni, da je končan razpis za ureditev spodnjega dela naselja Čentiba. Ob tem spomni na urejeno cestno povezavo do mejnega prehoda na Hotizi in da bodo v naslednjih letih na vrsto prišla še druga naselja.

V letih 2017/2018 bodo sredstva namenjena za t.i. vstopne kolesarske točke, ki bodo v Genterovcih (za ta namen je občina tam kupila nekdanje prostore trgovine in mlin), na Hotizi (tam je občina prav tako kupila mlin -nogača) in v Petišovcih (obnovljena stara šola). Izstopna točka bi bila na Benici (Murska Šuma), v kolesarskem centru v Čentibi pa bi bilo potrebno obogatiti ponudbo.

Župan se je seveda vrnil k stolpu in omenil, da želijo tamkajšnjo lokacijo razširiti z restavracijo in veliko vinoteko. Objekte bi gradili na podlagi javno-zasebnega partnerstva. Besede so nanesle tudi na pomurski vodovod, ki “ima poporodne krče,” je dodal župan saj je potrebno čim prej urediti upravljanje omrežja.

Župan je izrazil zadovoljstvo ob prenovljenih in energetsko saniranih šolah in vrtcih ter se dotaknil blagovnice, ki jo bo kupila občina. Med drugim si župan na področju turizma želi še en hotel, saj po njegovem mnenju Sava ni pravi partner za sodelovanje. Občina bi v ta namen ponudila zemljišče, saj je “hotel v Lendavi dobro graditi.”

Omenil je še prihajajočo gradnjo rastlinjakov v Trimlinih in poleg širitve industrijske cone še aktiviranje obrtniške cone v Dolgi vasi.

Dotaknil se je tudi krajevnih skupnosti. Vsaj 1/3 teh ne deluje pravilno in lokalna samouprava v nadalje na tak način ne bo mogla delovati. Balažek je zaključil z besedami, da se je združitev zavodov (Knjižnica in ZKPL) pokazala kot dobra ter da se je več let delalo slabo, z minusi, ki so se krili iz proračuna.

Po opravljeni novinarski konferenci je sledil obisk razglednega stolpa s strani osnovnošolcev in dijakov.

 • Nadzornik

  Ljudje, a vidite to, da vse negativne komentarje ob tukajšnjih novicah preobrača v svojo korist in jih predstavi, kot “problematiko, ki jo bo kot rešitelj občine uredil”, da s tem umiri bolj kritični del občanov. Meni je to smešno, ampak raja je raja in naseda. Dokler ga ne prepoznajo, bo lahko uspešen. Najbolj seveda zase. Toda imam občutek, da se odpira neko novo poglavje v naši občini. Glamur in populistično velikopotezno vizionarstvo v Lendavi nima prostora. Kako pa si lahko jemlje zasluge za malenkostno znižanje zaposlenosti? Neverjetno…

 • miki

  Ker ne najdem tiste novice, ki je govorila o črpanju plina na Petišovskem polju, bi povedal le toliko:

  Občani smo tisti, ki bomo dovolili ali ne bomo dovolili črpanja.
  Je pa za premisliti. Kot že vemo, se bo za črpanje porabilo veliko vode, in nastalo bo veliko odpadne vode, v katerih bodo za življenje nevarne snovi. Voda kot voda pronica v vse sloje zemlejske sfere, pa čeprav ˝strokovnjaki ˝, ki zagovarjajo fracking menijo drugače.

  Sam menim da nam pitna voda pomeni veliko več, kot plin katerega vsako gospodinjstvo že ima, in za nas smrtnike ne bo nič cenejši tudi v bodoče.

  Pa lep pozdrav, in dobro jutro.

 • leglo

  On vse lahko ! Ne me basat. Na stolp so šli? Zakaj pa ne na otok na Ledavi?

 • MaliBumbar

  Med drugim si župan na področju turizma želi še en hotel, saj po njegovem mnenju Sava ni pravi partner za sodelovanje. Občina bi v ta namen ponudila zemljišče, saj je “hotel v Lendavi dobro graditi.”

  Čakajte, kaj sem prebral? Pa saj je bil velik prijatelj s Savo … kaj se je zgodilo?

  Še pomnite, tovariši?
  Poslovna skupina Sava in Občina Lendava podpisali pismo o nameri
  http://www.sava.si/novinarsko-sredisce/206-132.html

 • logan

  Kaj vse jaz tukaj ne preberem. Vendar le toliko:

  Hiške pri Elizabeti so več ali manj prazne.
  Turisti po ogledu njiv zbežijo iz Lendave.
  Kakšne vstopne in izstopne točke? Ne se hecat. Novi izum?
  Restavracijo in veliko vinoteko? Za koga, za madžarske upokojence?
  Javno zasebno partnerstvo? Bilo predlagano, vendar arogantno odbito.
  Poporodni krči? Izgovor (se že ve zakaj) za male otroke. Voda pa smrdi.
  Če je res, kar je bilo napisano o blagovnici (800.000 €), se strinjam, da bi se o tem morali malo resneje pogovoriti.
  Kdo si želi še en hotel? Hotel je dobro graditi? Izum stoletja. Prej se pa o tem ni hotelo slišati. Prej velika prijateljica Sava, pa sedaj več ni pravi partner?
  To o rastlinjakih je puhlica. Pa ne zato, ker se s tem ne strinjam. Ker trenutno z zemljišči to ni izvedljivo. Lahko pa me kdo demantira.
  Predvidevam, da je obrtniška cona v Dolgi vasi že zgrajena, le aktivirati jo je treba.
  V KS – ih pa nas najbolj moti to, da je vedno neka tretjina, nikoli pa ne veš, kdo so ti, ki ne delajo dobro. In kaj bi po županovo naj bilo dobro? Skrbimo za vse za kar je v KS – ih potrebno skrbeti. Kulturo, šport, mladino, upokojence. Kaj za vraga bi še radi?
  O združitvi zavodov pa ne bi, ker nisem dovolj seznanjen.
  To ni kritizerstvo, je samo moje razmišljanje.
  Priprave na volitve potekajo?

 • Lendafčan

  Balažek je očitno genij Lendave, vsi ostali občani pa so neaktivni nepridipravi, izjema so seveda njegovi kimajoči podrepniki. Nočem pisati romana, zato bi aktualiziral le tri teme:
  1. Vprašanje, če je okolje zrelo za projekt EPK… ??? Kakšna nesramnost! Bolana propaganda. Pa saj o tem doslej ni bilo nobene resne razprave ne med občani, ne med strokovnjaki, ne med občinskimi svetniki. Pravijo, da so Čanderu že plačali 20 tisoč, kaj bo šele pobral v naslednjih letih? Zakaj se o tem nič ne ve, zakaj se ne obelodanijo dejstva, zakaj se muti v kalnem?
  2. Združitev zavodov se je pokazala kot dobra? To je prehudo celo za neslano šalo. Program gledališča je popolna nula proti tistemu, kar je Tanja Šimonka nudila. Pod njenih vodstvom je gledališče vrvelo od življenja in številnih dogodkov, zdaj je tam totalna pustinja, Halas je po mojem nekompetenten in nesposoben dosečti tisti nivo, kar je bilo prej pod Tanjinim vodenjem. Trebalo bi priznati napako in na novo ustanoviti zavod in ga predati v vodenje kompetentni osebi, ne pa da se dela nek novi Mednarodni kulturni center, o katerem občani ne vemo nič, samo v županovi glavi se mota nekaj.
  3. Avtokratizem in gotova dejstva: župan se obnaša kot diktator že kar nekaj let. Sanja po svoje, odloča po svoje in zahteva od občinskega sveta, da vsako njegovo besedo potrdi kot sveto. V Lendavi ni debate o ničemer, ne o gradnji stolpa, ne o otokih na Ledavi, ne o projektu EPK, ne o ustanovitvi in ukinitvi ZKPL in Sveta mladih, ne o blagovnici in Mednarodnem kulturnem centru, ne o pogojih koncesije Petrolu za geotermalno ogrevanje, ne o novi ideji o novem hotelu, pa tudi o tistem ne pred leti, ki bi ga gradila Sava s termalnim jezerom med Lipo in Trimlini. In še in še in še bi lako naštevali… a tu so samo gotova dejstva, da bi izgledalo, da je župan genij Lendave. 20%-na nezaposlenost pa dokazuje prav nasprotno lastnost magistra ekonomije.

 • logan

  Hvala MaliBumbar, to se je pa res splačalo še enkrat prebrati. Kaj sploh ta famozna “Murania” pomeni? Upam, da si je (po moje bi si moral) tudi župan to prebral. Tako nas “farbajo”, da imamo na sebi že deset plasti barve.

 • pierre

  Gnoj in gnojšnica.

 • stoik

  Takšno prepotentno obnašanje je katastrofa. Najprej vehementno obelodani, da bo Lendava EPK, na vprašanja o financah ni odgovora. Vsi smo bedaki. 25 milijonov? Kdo je tu normalen? In sedaj bo porinil vse na nas, ker smo nezreli občani in onesnaženo okolje. Kaj nas misli preveslati? E, ne boš. Če bi bilo kaj poštenja, bi za vsa blatenja, ki jih spušča med občane moral reči pa – pa. Kopiram pierra. Gnoj in gnojšnica.

 • josko

  Na Pomurcu je zapisano, da je Stolp Vinarium tretja najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji. Če je to res, v kar sicer dvomim, zakaj potem Balažek ne govori o prihodkih stolpa? 100.000 obiskovalcev je najmanj 500.000 evrov prihodka! Ali so oni plačali Čanderu? Koliko? Balažek naj stopi pred javnost in pove:
  kolikšni so dejanski prihodki stolpa,
  za kaj so stotisočake porabili
  in kdo je koliko plačal Čanderu.
  Zameglevanje s podatki o številu obiskovalcev je le turistična propaganda.

 • blok

  Bravo MaliBumbar, to si dobro izbrskal. Muranija je prava slika Balažekovega bluzenja. Megalomanska prazna slama s kolesarskim centrom za nikoga.