FOTO: Pri Hoferju v uporabo predali avtomatski eksterni defibrilator

Podjetje Hofer Slovenija je v sodelovanju z Lions klubom iz Lendave v uporabo predalo avtomatski eksterni defibrilator, napravo, ki lahko ob nenadnem srčnem zastoju človeku reši življenje. Naprava je dostopna 24 ur na dan, vse dni v tednu, na zunanji steni trgovine Hofer, na Kolodvorski ulici. Avtomatski defibrilator je bil na zunanjo steno nameščen v sklopu projekta projekt “Defibrilatorje na ulice,” osebje iz zdravstvenega doma Lendava pa je prikazalo temeljni postopek oživljanja in uporabo defibrilatorja.
Na območju občine Lendava je od včeraj lociranih skupno sedem avtomatskih eksternih defibrilatorjev, od teh so trije javno dostopni 24 ur na dan. To je sedaj defibrilator v Lendavi (Hofer), defibrilator v Gaberju (Vaški dom) in defibrilator na bencinskem servisu MOL v Pincah. Defibrilatorji se nahajajo še v Trimlinih (Salvus d.o.o.o, Trimlini 56a), Lek, d.d., lokacija Lendava, Terme Lendava, ti niso javno dostopni, za tem še na Občini Lendava, ta je javno dostopen, vendar ne 24 ur na dan.

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča tudi srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno. Tega se zavedajo tudi pri HOFERju, kjer so se odločili, da bodo na 22 poslovalnic v Sloveniji in ob bazenu ŠRC Golovec Celje namestili avtomatske eksterne defibrilatorje (AED), ki bodo dostopni vsem, ko bodo potrebni. Defibrilator na stavbi trgovine Hofer so včeraj ob 10.00 uri dobili še v Murski Soboti.