FOTO: Prenova župnijske cerkve sv. Katarine v polnem teku

Prenova župnijske cerkve sv. Katarine, s katerim bodo končno uredili težavo zamakanja in v procesu katerega se bodo posušili vlažni zidovi cerkve (to bo trajalo okrog 4 leta), je v polnem teku. Zadnja velika obnova, ko so bila urejena tla, talno gretje … je bila pred več kot dvajsetimi leti, a je ostajal problem zamakanja, čeprav bi ta že takrat naj bil v večini rešen. Občina bo med drugim ustrezno uredila odvodnjavanje.
Občina Lendava je z mesecem oktobrom 2020 sanirala ob cerkvi občinsko cesto iz razloga, ker že leta meteorne vode, ki pridivjajo z lendavskih bregov zamakajo cerkev in s tem cerkev vidno propada. Obenem je župnija želela v istem terminu znotraj in zunaj cerkve odbiti omet do višine zamakanja in pustiti okrog štiri leta, da se zidovje posuši. In to se sedaj tudi odvija. Delavci gradbenega podjetja so z odbijanjem ometa v notranjosti že približno na polovici dela, ob našem obisku pa je bila opečnata stena vidno vlažna. Delavci so med drugim poročali še, da so zidovi zelo zaudarjali, tudi po plesni, kar je kazalo na dejstvo, da je takšen poseg torej nujno potreben.

Da bomo resnično rešili zamakanje cerkve in s tem njeno propadanje smo zaprosili za strokovno pomoč Gradbeni inštitut Republike Slovenije, ki si je ogledal objekt in izdal zanesljiv postopek za izvedbo vseh nujnih posegov izvedbe sanacije kapilarnega vlaženja, ki bo enkrat za vselej rešil ta veliki problem. Istočasno bo Občina sanirala okoli cerkve cesto in odtoke meteornih voda s škarpo in zajezila zamakanje meteornih voda,” so sporočili iz lendavske župnije. Še pred gradbenimi deli so demontirali Florjanov oltar, Lurški oltar in prižnico ter jih zaupali restavriranju. Istočasno so vrnili na svoje mesto restavrirana oltarja svetega Križa in svetega Antona.