FOTO: Prenova zgradbe lendavske upravne enote poteka po načrtih

Prenova zgradbe lendavske upravne enote poteka po načrtih, podobo pa je začelo dobivati tudi dvigalo. Čeprav v stavbi velja manjši “kaos,” pa se tamkajšnji zaposleni že veselijo novih in sodobnih prostorov.
Projekt energetske prenove stavbe, ki se sedaj dejansko tudi izvaja, se je pričel že leta 2016. Meritve so pokazale, da je objekt zelo energetsko potraten, zato je energetska sanacija zgradbe nujna. V zelo slabem stanju so nekatera še originalna okna, ki so bila že celo nevarna, projekt energetske sanacije pa zajema ureditev toplotne izolacije, hidroizolacije, ureditev klimatskih naprav, obnova inštalacij in prezračevanja. Zunanjih naprav za klime na fasadi stavbe več ne bo. Za prenovo stavbe bo namenjen skorajda milijon evrov (brez notranje opreme), 85% zneska pa bo evropskih sredstev. Stara sejna dvorana v prenovo ni vključena, na levi strani stavbe pa bo zgrajeno dvigalo.

Sočasno bo izveden tudi projekt notranje obnove, saj je večina opreme stare prav toliko kot stavba sama, 50 let. Izvedba samega projekta se je zaradi tega zamaknila za leto dni. Zaposleni bodo tako s tem dobili boljše delovne pogoje, primernejše bo delovno okolje za zaposlene in stranke, privarčevanje pri porabi energije za ogrevanje in hlajenje, v zgradbo pa se bosta po prenovi preselila Geodetska in Finančna uprava. Kmetijska svetovalna služba v zgradbi ne bo dobila svojega mesta, saj glede na evropski projekt, tam lahko delujejo zgolj neposredni proračunski porabniki, kar pa Kmetijska svetovalna služba ni.

Energetska sanacija naj bi bila končana do konca letošnjega oktobra, dela glede notranje prenove pa se bodo izvajala še dlje. Upravna enota bo dobila tudi nove in sodobne arhivske prostore. Sedaj ustreznih namreč nimajo. Upravna enota se bo po obnovi preimenovala v Upravni center Lendava.