FOTO: Preizkus: Skozi Mursko Soboto s 160 kilometri na uro

Slovenske železnice so včeraj preizkušale pomurski železniški krak. Na progo je do Hodoša bil poslan hitri vlak ETR 460, ki je peljal po največji dovoljeni hitrosti, 160 kilometrov na uro. Omenjeni vlak sicer lahko doseže hitrost čez 200 kilometrov na uro.
Včeraj je skozi Mursko Soboto poskusno peljal hitri vlak ETR 460, bolj poznan pod imenom Pendolino. Gre za vlak, ki se v ovinkih nagiba ter lahko tako skozi ovinke pelje občutno hitreje, tudi do 35 %. 160 kilometrov na uro, takšna je največja dovoljena hitrost po tirih v naši državi, je dosegel Pendolino, kar v praksi pomeni, da je pot iz Murske Sobote do Hodoša prevozil dvakrat hitreje. Preizkusna vožnja med Ormožem in Hodošem sicer  potekala po načrtih.

Kdaj bo s takšno hitrostjo vlak vozil tudi na pomurskem železniškem kraku, še ni jasno. Naše železnice sicer premorejo 3 hitre vlake tipa Pendolino ETR 460, pri nas znane kot ICS (Intercity Slovenia). ICS vozi na relaciji Maribor-Ljubljana od leta 2000. Kasneje tudi na relaciji Koper-Ljubljana-Maribor ter nekajkrat na teden, Maribor-Graz (Gradec), je moč prebrati na Wikipediji. Rekordna hitrost, ki jo je vlak dosegel na slovenskih tirih sicer znaša 207 km/h, dosežena pa je bila na progi med Pragerskim in Mariborom. Šlo je za homologacijo.

FOTO: Leo Roudi