FOTO: Predvčerajšnjim se je pričela likovna kolonija LindArt

Skupaj s pripravami Lendave na kandidaturo za naziv Evropska prestolnica kulture se razvija in nadgrajuje tudi program Galerije – Muzeja Lendava, ki domuje na lendavskem gradu. LindArt je dolgoletni projekt Galerije – Muzeja Lendava (GML), v okviru katerega so v več kot dveh desetletjih gostili okoli 130 mladih umetnikov iz različnih koncev sveta, ki se šele uveljavljajo v polju likovne ustvarjalnosti.
Letošnji LindArt prinaša povsem prenovljeno vsebinsko zasnovo, ki bo mestu prinesla svojevrstno galerijo kipov na prostem, ustvarjanje, ki ga bodo lahko v živo spremljali obiskovalci,  pa se bo razvleklo na dobra dva meseca. Letos bo v okviru festivala Poleti v Lendavo na  grajskem dvorišču zaživela grajska kavarna Chill on the Hill, v intimnem vzdušju grajskih zidov pa se bo vse do jeseni odvilo tudi nekaj koncertov.

Namesto desetdnevnega skupnega likovnega ustvarjanja v parih, kakor je bila tradicija prejšnjih let, bodo letos v okviru LindArta mladi kiparji pod budnim očesom mentorja  ustvarjali vsak po ves mesec, ustvarjena kiparska dela pa bodo odslej razstavljena v mestnem parku. K sodelovanju so povabljeni študentje in profesorji z več Evropskih likovnih akademij.

Prvi med njimi, študent Balász Sárkány bo ustvarjal pod budnim očesom profesorja Colina Fosterja, oba prihajata iz univerze v madžarskem mestu Pécs. Mladenič, ki se je s svojo idejo že predstavil organizatorju, bo klesal na grajskem dvorišču, kjer ga je pričakal kamen, iz katerega bo mladi mojster izklesal zamišljeno podobo. V nadaljevanju ustvarjanja, ki bo potekalo do konca septembru, bodo Madžara zamenjali mladi kiparji iz likovnih akademij v Ljubljani, Budimpešti, Bratislavi in Zagrebu. Vse bodo  spremljali izkušeni profesorji. Udeleženci LindArta bodo kiparili in ustvarjali v različnih materialih, poleg uvodnega kamna se nam obetajo tudi kipi iz poliestra, inoksa, železa in betona.

Udeleženci bodo delovali na grajskem dvorišču in v prostorih nekdanje meščanske šole pod lendavskim gradom, ki jih je GML dobila v upravljanje od Občine Lendava z namenom, da jih uredi v rezidenčne ateljeje in delavnice. Med pomembne cilje projekta sodi promocija umetnika in mesta, približanje sodobne umetnosti širši javnosti, kakor tudi bogatitev likovne zbirke GML in vizualne podobe mesta.

Da bi ustvarjalno delo približali domačinom in obiskovalcem mesta, ki jim je umetnost blizu, zato organizatorji pripravljajo mesečna srečanja z mladimi umetniki in profesorji, ki jih bodo vodili priznani domači in tuji umetnostni zgodovinarji in kritiki. Javnosti bi radi predstavili kako nastaja skulptura – od ideje-skice vse do umestitve v javni prostor, obenem pa bi jih seznanili z različnimi kiparskimi materiali in tehnikami. Srečanja bodo potekala ob četrtkih ob 18.00 uri v ateljejih v nekdanji meščanski šoli.

Kot uvod v Atelje LindArt je letos že drugič potekal LindArt Junior, na katerem so se učenci lendavske osnovne šole spoznavali zlasti s slikarskimi tehnikami. Likovna  kolonija, na kateri je sodelovalo dvanajst otrok, se je zaključila s priložnostno razstavo ustvarjenih del.

Bogatemu likovnemu dogajanju konec poletja sledi prav tako tradicionalna Mednarodna likovna kolonija oziroma delavnica odlivanja v bron, namenjena akademskim kiparjem, ki bodo tukaj ustvarjali umetnine vse od osnutka do končnega odlitka. Ustvarjene skulpture se vsako leto pridružijo že razstavljenim, ki so nastajale v preteklih letih in tako nastaja edinstvena stalna razstava malih bronastih plastik na Lendavskem gradu. Projekt bo trajal med 21. 8. 2018 in 5. 9. 2018.