FOTO: Predstavitev prve pesniške zbirke Lidije Alt v lendavski knjižnici

Včeraj pozno popoldne je v čitalnici lendavske knjižnice v okviru Tedna slovenskih splošnih knjižnic potekala predstavitev prve pesniške zbirke Lendavčanke  Lidije Alt.  V programu so sodelovali: recitatorka Doroteja Kukovec ter glasbenika Vanja Novak in Damir Soldat. Z avtorico se je pogovarjala Olga Paušič, recenzentka  pesniške zbirke .
Kot je na predstavitvi pesniške zbirke dejala avtorica, segajo njeni literarni začetki v mladostna leta. Kot pravi, se je k poeziji rada zatekala že v najstniških letih, saj se je njej lahko zaupala in tako reševala svoje mladostniške težave. “Poezijo sem nadaljevala pisati tudi kot vzgojiteljica. Kmalu za tem sem se vključila v literarno skupino Pobiralci rose, kjer sem dobila več poguma, tudi za izdajo te pesniške zbirke so me spodbudili člani skupine. Največ spodbude mi je dala predvsem Olga Paušič,” je pred številno publiko – čitalnica je bila skorajda premajhna za vse – dejala Altova.

Avtorica piše priložnostno. Do ideje za objavo zbirke jo je, kot pravi, pripeljala želja, ki je v njej dolgo tlela. “Pesmi sem najprej prebirala domačim. Pesniško zbirko sem izdala s pomočjo finančnih sredstev Zveze kulturnih društev Lendava, Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS OE Lendava ter lastnega vložka,” je še dejala Altova. Pesniška zbirka V OBJEMU TIŠINE je zbirka 81 lirskih pesmi, vsebuje tudi 4 haikuje ter po eno basen in epsko pesem. Besedila so raznolika in so razdeljena v sedem sklopov.

“Naslova pesniške zbirke ni bilo težko izbrati, saj mi tišina veliko pomeni. Ustvarjam lahko le v tišini in ko sem sama. Motivacijo za pisanje dobivam tudi med tekom, ki je moj najljubši hobi, ter na sprehodih v naravi, najraje pa ustvarjam ponoči,” je zaključila avtorica.

“Pesmi so kratke, avtorica je skopa z besedami. Napisane so v tradicionalnem slogu in sporočila, ki jih lahko iz pesmi izluščimo, so aktualna za vse čase,” pa je še dejala Olga Paušič.