FOTO: Predstavitev knjige z naslovom Usoda naših dni

Težka usoda primorskih Slovencev, ki so po prvi svetovni vojni našli dom v Prekmurju, je ohranjena v poetičnem pričevanju Agneze Papež, Primorke s Krasa. Zbirka je nastala v času internacije v Sarvarju leta 1942, v sodelovanju Društva Primorcev in Istranov v Prekmurju ter KD Hotiza pa je sedaj izšla v knjižni obliki.
Na dvorišču lendavske knjižnice so predstavili knjigo z naslovom Usoda naših dni, v katerih so objavljene pesmi in razmišljanje Agneze (Neže) Papež, ki jih je napisala v letih 1942 in 1943 v taborišču Sarvar na Madžarskem.

Knjigo so podnaslovili Hotižanka v taborišču Sarvar. Na predstavitvi je bila tudi njena vnukinja Zorica Skalar, ki je bila skupaj z babico v internacijskem taborišču. Objavljena pa so tudi pričevanja drugih Prekmurcev, ki so jih med drugo svetovno vojno internirali v taborišče.

V obdobju med I. in II. svetovno vojno je tedanja jugoslovanska oblast v sklopu agrarne reforme na območje okoli Dolnje Lendave naselila številne slovenske družine, ki so prihajale zlasti s Primorske in Istre, od koder so bežale pred nasiljem italijanskih fašistov.  Nekaj družin je prišlo tudi iz notranjosti Slovenije, drugod iz Prekmurja ter s Hrvaške. Vsega skupaj je prišlo 254 družin s 1305 družinskimi člani.

FOTO: Tomaž Galič