FOTO: Predstavitev 21. številke revije LINDUA in zbornika konference ob 130. obletnici izida prvega časopisa v Lendavi

V čitalnici lendavske knjižnice so včerajšnji pozni popoldan predstavili dve publikaciji, 21. številko multikulturno strokovno-družbenoslovne-literarnoumetnostne revije LINDUA in zbornik konference ob 130. obletnici izida prvega časopisa v Lendavi.
Obe ediciji, revija LINDUA in zbornik konference ob 130. obletnici izida prvega časopisa v Lendavi, Lendvai hiradó, sta izšli v založbi Knjižnice-Kulturnega centra Lendava, ob zajetni podpori Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava. 21. revija LINDUA obsega 75 strani, zbornik, ki je sicer v madžarskem jeziku, pa nekoliko več, 119. Zbornik konference ob 130. obletnici izida prvega časopisa v Lendavi obravnava teme z lanskega predavanja na lendavski Občini prav na temo izida prvega časopisa v Lendavi, Lendvai hiradó, ki je sicer prvič izšel leta 1889. Orisoval je življenje v tistem obdobju in je pomemben pričevalec tistega časa, katerega se poslužuje tudi veliko strokovnjakov s področja zgodovine. Lendava je sicer že takrat, za tiste čase, imela bogat medijski prostor, če bi lahko temu tako rekli in ima že sedaj zavidljivo bero časopisov ali zbornikov.

Naslednjo številko LINDUE bo, kot je dejal urednik Atilla Pisnjak, ustvarjal razširjeni uredniški odbor, trenutno številko je še zadnjič ustvaril uredniški odbor z nespremenjenim številom članov (Atilla Pisnjak, mag. Gabriela Zver, dr. Lajos Bence in Dejan Süč). Pisnjak je tokrat zapisal nekoliko kritični uvod, v tokratni številki pa je sodelovalo 19 avtorjev, ki so svoje prispevke za objavo v reviji odstopili brezplačno. Tokratna številka LINDUE sicer obravnava širok spekter tem, a so te pretežno zgodovinskega značaja, proti koncu pa je moč uvideti nekaj sodobnosti. Prispevki se sicer delijo na eseje, študije kritike, recenzije, književnost in zanimivosti. Udeleženci, med katerimi so bili tudi nekateri bivši člani uredniškega odbora, avtorji in občani, so ob koncu brezplačno v dar prejeli oba zbornika. Revija se zaključi s portretom Imreja Vestera, avtorja prve madžarske operete in za Lendavo pomembnega zaradi železnice. Omenjeni je bil izvoljeni poslanec, ki je poskrbel, da je vlak prvič prisopihal tudi v Lendavo.

LINDUA je sicer izraz literarne ustvarjalnosti in kulturnega dogajanja v lendavski občini, zajema pa tudi raziskave zgodovine Lendave in okolice. Besedila so v slovenskem in madžarskem jeziku.