FOTO: Na prireditvi z naslovom Poezija, vino in rock ‘n’ roll predstavili že 5. literarni zbornik

V petek, 10. novembra, ob 17. uri se je zgodil v lendavski sinagogi malo drugačen literarni večer, kot smo jih vajeni v Knjižnici Lendava. Domači literati, ki že pet let sodelujejo v skupini Pobiralci rose (deluje pri ZKD Lendava) so tudi letos izdali zbornik svojih besedil, ki so nastala v letu 2017 – tokrat že 5. po vrsti, in ob tej priložnosti pripravili literarno-glasbeni večer, kakršnega v Lendavi že dolgo ni bilo. Glasbena skupina Lamour Fou je s svojim nastopom  pošteno ogrela prisotne, ki so ob rokovski spremljavi prisluhnili 16 izbranim pesmim iz zbornika.
Zbornik ima pomenljiv naslov Pobiralci rose in o njem je recenzent Rajko Stupar zapisal: “V rokah držite knjižico s pomenljivim naslovom Pobiralci roke in vaša pričakovanja, najsi bodo še tako različna, žene potešitev radovednosti, ki jo prinaša naslov. Kakor jutranji pohodnik po širnem travniku (besed) stopate v velikem pričakovanju, da si napolnite pljuča, ali pa najdete cvetko, ki je še ne poznate, ali ujamete metulja, ki se dviguje proti modrini neba in se izgublja v soju vzhajajočega sonca, ali pa vas vodi bolj prozaičen namen kar se da hitro prelistati, doseči drugo stran travnika, ki se vam je postavil na pot. Kakorkoli, odprli ste prvo stran in stopili nanj. Če ste si v običajni jutranji rosi zmočili stopala in oh, stopili v blatno lužo in sedaj pospešujete korak ter obračate liste, da čim prej pridete na zadnjo stran, upočasnite korak! V jutranji rosi se vedno tu in tam lahko zaleskeče nekaj, kar vam poboža dušo, če drugače ne, s svojo čistostjo. Kajti čista kot rosa je lahko marsikatera beseda, ki jo boste uzrli. Čista že zaradi svojega namena, svoje nedolžnosti, preproste želje izpovedati, kar se je pripetilo, kar se je zarisalo v spomin ali pa, kar se že dlje zajeda v dušo. Ker kaj pa je lepšega, kakor zbrati pogum in to zapisati?”

V zborniku  sodeluje tokrat 19 avtorjev iz Lendave, Murske Sobote in Maribora. Na 168 straneh se najde za vsakogar nekaj, od poezije, proze do dramskega besedila. Kot je za to literarno edicijo običajno,  pišejo avtorji v slovenskem, madžarskem, srbskem, hrvaškem in romskem jeziku, tako je zbornik Pobiralci rose zares večjezičen in večkulturen, kot je večkulturno okolje, v katerem avtorji živijo in pišejo. Likovno opremo  so prispevali člani likovne skupine, ki deluje v okviru ZKD Lendava, in  likovniki  Romskega društva Romnji iz Dolgovaških Goric. Izdajo zbornika so omogočili JSKD Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, kulturo in šport ter Občina Lendava.