FOTO: Predsednik države odprl sejem AGRA 2017

Svoja vrata je minulo soboto odprl 55. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, katerega častni pokrovitelj je predsednik RS, Borut Pahor.
Minister mag. Dejan Židan je v slavnostnem govoru opozoril na podnebne spremembe, ki v zadnjem času močno krojijo slovensko kmetijstvo in spomnil na pobudo za Svetovni dan čebel, ki je pomembna zlasti v luči opraševanja in s tem prehranske varnosti v svetu. Otvoritev je potekala v duhu LR Kitajske, ki je država partnerica letošnjega sejma. Med slavnostnimi govorici je bil zato tudi minister za kmetijstvo LRK Han Changfu z delegacijo.

Izpostavil je tudi klimatske spremembe, ki so postale del naše sedanjosti. “Pred tedni so nam na konference FAO predstavili nove podatke, ki kažejo se od leta 2015 ponovno povečuje število lačnih zemljanov. Raziskava kaže, da je vsak 9 zemljan lačen. To je nesprejemljivo. Glavni razlog za to so, poleg velikega števila ljudi in vojnih področij, kjer kmetovanje ni možno, klimatske spremembe, ki so ponekod postale neobvladljive. V Sloveniji smo prav tako priče klimatskim spremembam, na katere so strokovnjaki opozarjali že pred desetletji.

Kmetijska proizvodnja, gozdarstvo in ribištvo so zaradi teh podnebnih sprememb pred izzivom in velikim pritiskom. Razvoj starih in hitro širjenje novih insektov, težek boj z lubadarjem v gozdovih, segrevanje morja, vremenske spremembe so tisto zaradi katerega moramo razumeti, da so pred slovenskim, evropskim in svetovnim kmetijstvom veliki izzivi. Zato se moramo prilagoditi.” Minister je v luči podnebnih sprememb opozoril na pomen vključitve Slovenije v skupino 16+1. “Slovenija sodeluje v skupini 16+1 zato, ker potrebujmo prijatelje. Potrebujemo skupno iskanje rešitev, ki jih pred nas postavljajo novi izzivi. In potrebujemo solidarnost,” je še povedal minister Židan.

Za konec je spomnil, da je je Slovenija pred tremi leti začela postopke za razglasitev Svetovnega dne čebel, ki je tik pred potrditvijo pri Združenih narodih. “Pobudo so v idejni fazi najprej sprejeli in podprli prijatelji iz Kitajske. Na FAO konferenci so z navdušenjem in soglasjem sprejeli predlog, da ZN morajo razglasiti svetovni dan čebel. Na ta uspeh moramo gledati širše. Majhna Slovenija na svetovni ravni opozarja na opraševanje, ki ključno za borbo proti svetovni lakoti.”

Sejem je odprl predsednik RS, Borut Pahor

Sejem je odprl predsednik RS Borut Pahor, ki je v svojem govoru spomnil na pomen sejma AGRA za slovensko kmetijstvo, politiko in celotno Slovenijo. Po slavnostni otvoritvi so si predsednik RS z ministri in drugimi delegacijami ogledali sejem AGRA, ob koncu pa so se ustavili tudi na razstavnem prostoru Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Sicer je na razstavnem prostoru MKGP vsem obiskovalcem na ogled interaktivni paviljon Čebelji svet, kjer lahko z vsemi čutili doživijo svet čebel in se aktivno vključijo v pobudo za svetovni dan čebel tako, da podpišejo peticijo. Čebelji svet so si danes ogledale številne delegacije držav, ki so se popoldne udeležile poslovne konference – China CEEC Agribusiness Meeting, poslovnega dogodka, ki je sledil forumu kmetijsko-trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope, ki je potekal včeraj in v četrtek na Brdu.

Včerajšnji dan se je na razstavnem prostoru MKGP začel z kavo z ministrom Židanom. Sledile so številne aktivnosti ministra Židana in sodelavcev, ki sta se udeležila mnogih sestankov, srečanj, podelitev in razglasitev. Na razstavnem prostoru stavčeraj potekali tudi dve okrogli mizi. Dopoldanska nosi naslov “Je stik in komunikacija s potrošnikom ključna za rast prehranskega sektorja? (shema izbrana kakovost – predstavitev jesenske kampanje),” na popoldanski je bilo govora o letu dni po ustanovitvi SiDG – smo na pravi poti? Sicer pa je ob 13.00 na razstavnem prostoru MKGP potekala okrogla miza Zveze slovenske podeželske mladine, na kateri so predstavili pogled mladih kmetov na kmetovanje v prihodnosti, ob 14.00 pa je sledila predstavitev knjige Brez čebel ni življenja, ki jo je izdala Čebelarska zveza Slovenije.