FOTO: Predmaturitetni koncert Katje Ferenc, flavta

Včeraj zvečer se je v lendavski Sinagogi odvil predmaturitetni koncert Lendavčanke Katje Ferenc na flavti, iz razreda prof. Lize Hawline. Program: J. Andersen, J. S. Bach, J. J. Quantz, A. Rozman in F. Martin. Na klavirju jo je spremljala Katalin Peter Krivokapić.
Katja Ferenc (roj. 2000) je z igranjem flavte pričela s sedmimi leti na Glasbeni šoli Lendava pri profesorici Maji Novak, ki je v njej že zelo zgodaj prepoznala velik glasbeni talent. Tako se je z devetimi leti udeležila Mednarodnega tekmovanja pihalcev v Požarevcu, kjer je v naslednjih letih trikrat zaporedoma prejela 1. nagrado. Vzporedno je pričela še s poukom klavirja pri profesorici Danici Baša, pri kateri je v treh letih zaključila šest razredov.

Leta 2015 je na državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG prejela zlato priznanje v disciplini solfeggio. Istega leta je uspešno opravila sprejemne preizkuse na obeh konservatorijih ter se vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Po njeni nadaljnji glasbeni poti jo je tri leta vodila profesorica Neža Prešeren. Pod njenim mentorstvom je Katja prejela številna priznanja in nagrade na tekmovanjih doma in v tujini.

Leta 2016 je dosegla zlato priznanje na državnem tekmovanju TEMSIG ter srebrno priznanje na mednarodnem tekmovanju pihalcev Emona. V letu 2018 se je ponovno udeležila mednarodnega tekmovanja Emona, kjer je prejela zlato priznanje in 3. nagrado, na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Beogradu Laureate 1. nagrado ter 1. nagrado in 1. mesto na mednarodnem tekmovanju glasbenikov Citta di Palmanova v Italiji.

S triom Melodique v zasedbi flavta, klarinet in klavir je pod okriljem profesorja Jana Gričarja leta 2017 snemala za slavno tekmovanje Concertino Praga ter nastopila v Berlinu pod okriljem Veleposlaništva RS. V letu 2019 je njena profesorica flavte postala Liza Hawlina. Pod njenim mentorstvom je Katja I. 2019 na državnem tekmovanju TEMSIG dosegla zlato priznanje in 2. nagrado, na mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu pa 1. nagrado.

Maja 2018 je bila izbrana za solistko s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, s katerimi bo nastopila v naslednji koncertni sezoni. Katja se redno udeležuje mojstrskih tečajev in poletnih šol pri svetovno uveljavljenih flavtistih ter profesorjih, kot so Philippe Bernold, Felix Renggli, Matej Zupan, Rachel Brown, Carlo Jans, Kersten McCall, Christina Fassbender, Olga lvusheikova in mnogi drugi.

FOTO: Tomaž Galič